Ameriški protiraketni ščit vzpodbudil razpravo v zvezi Nato

Načrti ZDA, da v Evropi vzpostavijo sistem protiraketne obrambe, je znotraj zveze Nato vzpodbudil razpravo o razvoju podobnega sistema, je potrdil diplomat zveze Nato.

Objavljeno
16. marec 2007 13.21
Raketa AS-15, primerna tudi za jedrske konice
Bruselj - Načrti ZDA, da v Evropi vzpostavijo sistem protiraketne obrambe, je znotraj zveze Nato vzpodbudil razpravo o razvoju podobnega sistema, je potrdil neimenovani diplomat zveze Nato.

Glede na razvoj dogodkov bosta Nato in Rusija o ameriškem protiraketnem ščitu, ki naj bi bil postavljen na Poljskem, Češkem in območju Kavkaza, razpravljala na dveh srečanjih na ravnih veleposlanikov in strokovnjakov 19. aprila. "Ti dve srečanji sveta zveze Nato in sveta Nato-Rusija sta pomembni, ker bodo prvič opravili inventuro strokovnjaki iz prestolnic držav skupaj z veleposlaniki 26 držav (27 z ruskim veleposlanikom)," je pojasnil diplomat zveze Nato.

"Namestitev protiraketnega ščita v Evropi poraja mnoga temeljna vprašanja, kot je to bilo z jedrskim orožjem v obdobju hladne vojne. Lahko bi, tako, kot je bilo takrat, spremenil strateško ravnotežje in poslabšal politično ozračje," je še povedal evropski diplomat.

ZDA se od januarja dalje pogajajo o izgradnji desetih prestreznikov na Poljskem, na Češkem naj bi zgradili ustrezno sledilno postajo, na neznani lokaciji na območju Kavkaza pa naj bi namestili radar.