Ameriški senat za sprejem Hrvaške v Nato

Ameriški senat je v petek sprejel resolucijo, v kateri izraža podporo nadaljnji širitvi zveze Nato in poziva k pravočasnemu sprejemu Hrvaške, Makedonije, Albanije, Ukrajine in Gruzije v zavezništvo.

Objavljeno
17. marec 2007 13.39
Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar zveze Nato
Washington - Ameriški senat je v petek sprejel resolucijo, v kateri izraža podporo nadaljnji širitvi zveze Nato in poziva k "pravočasnemu" sprejemu Hrvaške, Makedonije, Albanije, Ukrajine in Gruzije v zavezništvo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Resolucijo z enako vsebino je prejšnji teden sprejel tudi predstavniški dom ameriškega kongresa.

Sprejeta "Resolucija o utrjevanju svobode skozi zvezo Nato" obenem razglaša, da ima omenjenih pet držav pravico do ameriške pomoči v pripravah za vstop v zavezništvo.

"Odvisno od uresničevanja demokratskih, vojaških in gospodarskih reform, njihove odločenosti in sposobnosti, da izpolnijo pogoje za članstvo v zvezi Nato, in jasno izražene volje naroda, kongres poziva na pravočasen sprejem Albanije, Hrvaške, Gruzije, Makedonije in Ukrajine v interesu zagotavljanja varnosti in stabilnosti v Evropi," je še zapisano v resoluciji senata.

V sredo prejšnji teden je resolucijo z enako vsebino sprejel predstavniški dom ameriškega kongresa. Potem ko sta jo sprejela tako predstavniški dom kot senat, bodo resolucijo poslali še v podpis predsedniku Bushu. Po njegovem podpisu bo stopila v veljavo.

Putin ostro proti

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno na varnostni konferenci v Muenchnu ostro kritiziral ameriško zunanjo politiko, vključno z morebitnim novim krogom širitve zveze Nato. Na vrhu v Rigi novembra lani je namreč zavezništvo Hrvaški, Makedoniji in Albaniji ob izpolnitvi pogojev napovedalo povabilo v članstvo na vrhu 2008.