Ameriški senatorji proti dodatnim silam v Iraku

Skupina ameriških senatorjev je sprejela dogovor o potrditvi neobvezujoče resolucije, ki nasprotuje načrtu ameriškega predsednika Busha o povečanju števila vojakov v Iraku.

Objavljeno
18. januar 2007 09.51
Hagel: Busheva strategija je nevarno odgovorna
Washington - Skupina ameriških senatorjev je v sredo na novinarski konferenci naznanila dogovor o potrditvi neobvezujoče resolucije, ki bo nasprotovala napotitvi dodatnih ameriških vojaških sil v Irak, kar je v skladu z novo strategijo ameriške administracije o Iraku minuli teden napovedal ameriški predsednik George Bush. Resolucija prav tako poziva k večji udeležbi držav v regiji za stabilizacijo Iraka.

Senatni odbor za mednarodne odnose naj bi o tej resoluciji razpravljal 24. januarja, to je dan po Bushevem vsakoletnem govoru o položaju v državi. Senatna resolucija bo neobvezujoča, saj o namestitvah sil odloča samo predsednik ZDA, bo pa zagotovo neprijetna za Busha, ki je upal, da bo z novo strategijo uspel prepričati javnost v malce večjo podporo njegovi iraški politiki. Bushu naklonjeni republikanci sicer pripravljajo svojo resolucijo, ki bi obljubljala nemoteno nadaljnje financiranje ameriške vojske v Iraku.

Hagel: Busheva strategija je nevarno odgovorna

Predsednik senatnega odbora za oborožene sile Carl Levin je dejal, da so proti povečanju števila vojakov in zahtevajo, da se misija ameriške vojske iz bojne spremeni v urjenje iraških sil, lov na teroriste in zaščito iraških meja.

Na stran demokratov je stopil republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel, ki je dejal, da bo storil vse za zaustavitev uresničevanja predsednikove politike. Busheva nova strategija predvideva namestitev 21.500 dodatnih ameriških vojakov, večinoma v Bagdadu, z upanjem, da bo to, skupaj z okrepljenimi iraškimi varnostnimi silami, pomagalo zaustaviti spopade med milicami, odredi smrti, kriminalci in drugimi nezakonitimi oboroženci v iraški prestolnici.

Hagel je dejal, da je Busheva politika nevarno neodgovorna in je prepričan, da pošiljanje dodatnih ameriških vojakov v središče spopadov med Iračani ne bo prineslo nič dobrega.

Newyorška senatorka Hillary Rodham Clinton, ki se je vrnila iz Iraka in Afganistana, je dejala, da je proti Bushevi "eskalaciji" vojne in si želi, da bi ameriško pomoč Iraku pogojili z uresničevanjem političnih ciljev. Clintonova je pozvala k povečanju števila ameriških vojakov v Afganistanu, kjer pričakujejo spomladansko ofenzivo talibanov.

Ne-odobritev finančnih sredstev možna, a ...

Senatorji lahko izvajanje Busheve politike ustavijo le tako, da ne odobrijo finančnih sredstev za dodatne sile, kar pa se ne bo zgodilo, saj se vsi bojijo prevzeti odgovornost za priznanje poraza v Iraku. Poleg tega se je nameščanje dodatnih enot že začelo in senatorji bi se izpostavili kritikam, da jemljejo denar vojakom, ki tvegajo svoja življenja za obrambo svobode in demokracije.

Z resolucijo proti novi Bushevi strategiji si bodo senatorji skušali vsaj oprati roke pred ameriškimi volivci in se s čistejšo vestjo podali v predvolilne kampanje za volitve leta 2008. Predlog resolucije pravi, da se lahko ameriška zaveza v Iraku ohranja le s podporo ameriške javnosti in kongresa. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je dejal, da kongresne resolucije ne bodo vplivale na Busheve odločitve.