Ameriški vojaki v Afganistanu streljali na civiliste

Potem ko so bili danes na vzhodu Afganistana ameriški vojaki tarča samomorilskega napada, so streljali na množico, pri tem pa ubili najmanj osem civilistov.

Objavljeno
04. marec 2007 17.04
Ameriški vojaki na prizorišču ene izmed eksplozij
Kabul - Potem ko so bili danes na vzhodu Afganistana ameriški vojaki tarča samomorilskega napada, so streljali na množico, pri tem pa ubili najmanj osem civilistov, je sporočila policija. V spopadih na jugu Afganistana pa sta bila v soboto ubita dva pripadnika mednarodnih sil pod poveljstvom Nata (ISAF). Britansko ministrstvo za obrambo je potrdilo, da sta bila ubita pripadnika britanskih enot.

Samomorilski napadalec je na vzhodu Afganistana razstrelil kombi v trenutku, ko je šel mimo konvoj ameriške vojske. Med vojaki ni bilo žrtev, so pa ameriški vojaki po napadu streljali na množico. Po podatkih policije so ubili najmanj osem civilistov, ranili pa prav tako osem. Zanekrat še ni povsem jasno ali so bili civilisti ubiti v eksploziji ali streljanju vojakov.

Po nasilju se je na protestih zbralo več sto ljudi, ki so metali kamenje na policiste. Napad naj bi se sicer zgodil na cesti med Džalalabadom in mestom Torham na meji s Pakistanom.

Na tem nemirnem območju, kjer prihaja do stalnih spopadov s talibi je sicer nameščenih 5000 britanskih vojakov. Kraja spopadov sil ISAF, ki je v soboto zahteval življenja pripadnikov teh sil, ISAF danes ni sporočil. Letos je bilo v Afganistanu, večinoma na jugu, kjer so talibi najbolj dejavni, ubitih že 20 pripadnikov ISAF.