Ameriški znanstvenik vohunil za Izrael?

Ameriška zvezna policija FBI je aretirala znanstvenika Stewarta Davida Nozetta, ki je nekoč delal za ameriško obrambno ministrstvo, in vesoljsko agencijo Nasa, in ga obtožila poskusa vohunjenja za Izrael.

Objavljeno
20. oktober 2009 15.03
Ma. J.
Ma. J.
Washington - Ameriška zvezna policija FBI je včeraj aretirala znanstvenika Stewarta Davida Nozetta, ki je nekoč delal za ameriško obrambno ministrstvo, ministrstvo za energetiko, Belo hišo in ameriško vesoljsko agencijo Nasa, in ga obtožila poskusa vohunjenja za Izrael. Po poročanju ameriškega pravosodnega ministrstva je Nozette poskušal osebi, za katero je menil, da je pripadnik izraelske obveščevalne službe, posredovati zaupne informacije.

Prejšnji mesec je z znanstvenikom stik navezal agent Zveznega preiskovalnega urada (FBI) pod krinko, ki se je predstavil kot pripadnik izraelske obveščevalne službe. Nozette se je z njim domnevno dogovoril, da mu bo v zameno za denar redno posredoval zaupne informacije o ameriški satelitih, jedrskem orožju ter sistemih predčasnega opozarjanja in obrambnih sistemih. Nozette je v zameno za informacije dobil 11.000 ameriških dolarjev.