Ameriško sodišče proti zapornikom Guantanama

Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo zapornikov iz ameriškega kazenskega taborišča Guantanamo na Kubi, ki izpodbijajo pridržanje v omenjenem "taborišču za teroristične osumljence".

Objavljeno
02. april 2007 19.46
Guantanamo
Washington - Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo zapornikov iz ameriškega kazenskega taborišča Guantanamo na Kubi, ki želijo svoje pridržanje izpodbijati na ameriških sodiščih. Po po poročilu agencija AP, je to zmaga administracije ameriškega predsednika Georgea Busha v boju proti terorizmu.

Številni zaporniki priprti že več let

Sodišče je pred tem dvakrat podaljšalo pravno zaščito za zapornike v Guantanamu, med katerimi so številni brez obtožnice priprti že več kot pet let. Kljub temu še nikomur od približno 385 zapornikov ni uspelo priti do civilnega sodišča, saj si administracija krčevito prizadeva omejiti njihove pravice.

Zaporniki: Dostop do ameriških sodišč bi morali zagotoviti ne glede na to, kje jih ameriške oblasti zadržujejo

Zvezno prizivno sodišče v Washingtonu je februarja potrdilo glavno določilo lani sprejetega zakona, ki je zveznim sodiščem odrekel pravico do obravnave takšnih primerov. Glavno vprašanje pri tem je, ali imajo zaporniki v Guantanamu pravico do dostopa do ameriških civilnih sodišč, temeljnega načela ameriške ustave, ki ljudi ščiti pred nezakonitim pridržanjem. Glavni argument zapornikov je, da bi jim morali omogočiti dostop do ameriških sodišč ne glede na to, kje jih ameriške oblasti zadržujejo.

Prepoved dostopa do ameriških sodišč

Prepoved dostopa do ameriških sodišč je temeljno določilo zakona o posebnih vojaških sodiščih oziroma vojaških komisijah, ki ga je septembra lani na predlog Busha sprejel kongres še z republikansko večino s ciljem vzpostavitve sistema kazenskopravnega pregona terorističnih osumljencev. To določilo je tudi med najbolj spornimi.

Administracija s širokimi pooblastili glede zapiranj in zasliševanj

Z zakonom so uzakonili vojaška sodišča in dali administraciji široka pooblastila glede zapiranj in zasliševanj terorističnih osumljencev. Zakon sicer prepoveduje mučenje, pohabljanje in posiljevanje, dovoljuje pa ostre zasliševalske taktike, pri čemer ni določil meje, ampak je to prepustil administraciji.

Ameriške oblasti tako lahko tujce, ki jih označujejo za sovražne bojevnike, za nedoločen čas brez sojenja zadržujejo v priporu, ameriški obveščevalni službi CIA pa dovoljuje agresivne taktike zaslišanja.