Ameriško tožilstvo menda spisalo tajno obtožnico zoper Assangea

Avstralski časnik Sydney Morning Herald ima v dogovoru z WikiLeaksom dostop do elektronske pošte Stratforja.

Objavljeno
29. februar 2012 10.53
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Sydney - Ameriško tožilstvo je spisalo tajno obtožnico proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, razkriva elektronska pošta ameriške varnostne družbe Stratfor, ki jo je objavil WikiLeaks. O tem govori interno dopisovanje med analitiki in podpredsednikom družbe Fredom Burtonom, je po pisanju STA poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald.

»Imamo zapečateno obtožnico proti Assangeu,« piše v elektronskem sporočilu s 26. januarja lani. Kot poroča Sydney Morning Herald, je bil komentar odgovor na poročanje medijev o preiskavi proti WikiLeaksu v ZDA.

Avstralski časnik, ki ima v dogovoru z WikiLeaksom dostop do elektronske pošte Stratforja, je poročal, da je informacijo dobil skupaj s prošnjo, naj je ne objavi, ker ima Burton tesne stike z ameriškimi obveščevalci in organi pregona, povzema Slovenska tiskovna agencija.

Julian Assange, ki je avstralski državljan, čaka na sodbo britanskega vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Assange trdi, da so obtožbe politično motivirane in povezane z dejavnostmi WikiLeaksa.

Assange se boji, da bi njegova izročitev Švedski odprla pot izročitvi ZDA, kjer mu grozi obtožnica zaradi objave skrivnih vojaških dokumentov, ki jih je WikiLeaksu priskrbel ameriški vojak Bradley Manning.

Assangeova avstralska odvetnica Jennifer Robinson je danes izjavila, da bi se morala avstralska vlada postaviti za svojega državljana. »Pogledati moramo samo, kako ravnajo z Bradleyjem Manningom, ki je že več kot 600 dni zaprt v nečloveških in ponižujočih razmerah brez sojenja, da bi vedeli, kakšna usoda čaka Juliana, če bo izročen ZDA,« je po pisanju STA opozorila.