Amnesty opozarja: na Kitajskem vse nasilnejši in številnejši odvzemi zemljišč

Amnesty International opozarja, da prisilne izselitve na Kitajskem spremlja tudi nasilje, aretacije in smrt.

Objavljeno
11. oktober 2012 13.08
CHINA-EVICTIONS/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - »Pregon ljudi z njihovih domov in kmetij brez ustreznega pravnega varstva in zaščitene je na Kitajskem postal rutina,« v poročilu opozarja mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). Predstavnica organizacije Nicola Duckworth je povedala, da lokalne oblasti pri odvzemu zemljišč ne izbirajo sredstev. Številne izselitve tako spremljajo grožnje, nadlegovanje, nasilje, zabeležili so tudi primer človeka, ki so ga živega zakopali.  

Na Kitajskem je lastnice zemlje država, njeni državljani lahko kupijo le pravico do uporabe zemljišča.

AI opozarja, da je bil povod za mnoge proteste v zadnjih letih prav odvzem zemljišč, zaradi vse večje zadolženosti lokalnih oblasti pa so ti primer v zadnjih treh letih še številčnejši. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP je razlog za zadolženost tudi program ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti, ki ga je kitajska vlada sprejela leta 2008. Lokalne oblasti so začele pospešeno vlagati v nepremičnine, pri tem pa so se prekomerno zadolžile. Dolg zdaj vračajo z dodatno odprodajo zemljišč, ki so že poseljena. »Da bi zmanjšale finančno breme zdaj svoje interese usklajujejo z interesi investitorjev v nepremičnine,« je povedala Duckworthova.

Kitajska je lani sprejela novo zakonodajo, ki prepoveduje uporabo sile pri odvzemu zemljišča, hkrati pa lokalnim oblastim nalaga, da morajo izseljenim izplačati odškodnino v višini tržne cene zemljišča. Kot smo v Delu že poročali, pa se partijski funkcionarji znajo izogniti pravilom in plačajo precej nižji znesek.