Anan poziva Busha

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je ameriškega predsednika Georgea Busha pozval, naj v iskanje rešitve za iraško krizo vključi Sirijo in Iran.

Objavljeno
14. december 2006 13.59
Pariz - Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je v pogovoru za francoski radio France Internationale ameriškega predsednika Georgea Busha pozval, naj v iskanje rešitve za iraško krizo vključi Sirijo in Iran. Ne vem, kakšno odločitev bo sprejel Bush, vendar sem prepričan, da bi morali k sodelovanju povabiti tudi Iran in Sirijo, je dejal Anan.

Kot je povedal Anan, sicer ne ve, za kakšno obliko dialoga bi se lahko odločile ZDA, ki so Iran in Sirijo uvrstile med države na "osi zla", vendar mora po njegovem mnenju priti do dialoga.

Anan, ki bo konec meseca odstopil s položaja generalnega sekretarja ZN, je po lastnih trditvah od vsega začetka nasprotoval ameriški invaziji v Irak, v zadnjem času pa je položaj v tej državi označil za državljansko vojno.

Bush naj bi januarja predstavil novo strategijo za Irak, potem ko je Bakerjeva komisija predlagala spremembo smeri v tej državi. Tudi komisija je Bushu svetovala dialog z Teheranom in Damaskom, vendar Bela hiša nad predlogom ni navdušena.