Anan zapušča krmilo Združenih narodov

Generalni sekretar ZN Kofi Anan je v poslovilnem nagovoru med drugim kritiziral administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha.

Objavljeno
11. december 2006 21.06
Kofi Annan
Saint Louis - Generalni sekretar ZN Kofi Anan je v poslovilnem nagovoru kritiziral administracijo ameriškega predsednika Georgea Busha ter ZDA opozoril, da v vojni proti terorizmu ne sme žrtvovati svojih demokratičnih idealov.

Anan, ki bo položaj generalnega sekretarja po desetih letih zapustil 31. decembra, je v govoru tudi ocenil, da je treba Varnostni svet ZN razširiti.

" Človekove pravice in vladavina prava so ključne za svetovno varnost in blaginjo," je zapisal Anan. Kot je nadaljeval, se zdi, da so ZDA "opustile svoje ideale in cilje", zato so njeni prijatelji v tujini "razburjeni in zmedeni". ZDA so po njegovih besedah vedno bile na čelu boja za človekove pravice in in so bile vzor demokracije, kot velesila pa imajo priložnost, da ta načela uveljavijo na svetovni ravni.

Anan postaja v času pred odhodom iz ZN vse glasnejši kritik vojne v Iraku. V današnjem besedilu je med drugim tudi poudaril, da imajo ZDA zaradi svoje izredne moči posebno odgovornost do sveta ter posvaril, da bo svet uporabo vojaške sile videl kot legitimno le, če bo prepričan, da je bila uporabljena v prave namene. Navedel je tudi pet načel, ki so po njegovem mnenju bistvena v odnosu med državami: kolektivna odgovornost, globalna solidarnost, vladavina prava, vzajemna odgovornost in multilateralizem.

Svoj zadnji večji govor se je Anan sicer odločil imeti v Trumanovem predsedniškem muzeju v kraju Independence v Missouriju. V svojem govoru je tudi večkrat hvalil nekdanjega ameriškega predsednika Harryja Trumana, kateremu je muzej posvečen, medtem ko sedanjega predsednika Georgea Busha ni niti omenil. Med drugim je citiral Trumanove besede, da je odgovornost velikih držav "služiti in ne dominirati narodom sveta".