Angela Merkel obljublja Nemcem ravnotežje

Nova desnosredinska vlada naj bi bila sestavljena do obletnice padca zidu 9. novembra. Socialdemokrati pa se bodo morali po »črni nedelji« spoprijeti s posledicami volilne katastrofe.

Objavljeno
28. september 2009 22.51
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - Ko je voditeljica nemških konservativcev (CDU/CSU) Angela Merkel dan po zmagi na parlamentarnih volitvah nastopila pred novinarji, ni skrivala zadovoljstva z doseženim. Čeprav bo imela kakovost prednost pred hitrostjo, si bodo prizadevali, da bo nova vlada imenovana čim prej, vsekakor pa do 9. novembra, ko bodo v Nemčiji praznovali 20. obletnico padca berlinskega zidu. Med koalicijskimi pogajanji z liberalci (FDP) naj bi po kanclerkinih besedah pazili, da bodo v hudih gospodarskih časih interesi podjetij in zaposlenih uravnoteženi.

 

Merklova je sicer zadovoljna z dosežki velike koalicije v zadnjih štirih letih, zato je pojasnila, da ni nobenega seznama sklepov vlade, ki bodo popravljeni. V odločitve o minimalnih plačah v posameznih panogah (državno predpisovanje plač je trn v peti liberalcev) naj ne bi posegali. Tudi glede kočljivega vprašanja, podaljšanje roka za zaprtje vseh jedrskih elektrarn, ni napovedala nobenih konkretnih korakov, ampak le premislek o uresničevanju cilja. Koalicija s tržnoradikalnimi FDP je bila zaželena, a za Merklovo zagotovo ne bo enostavna.

 

Okrepljeni liberalci (FDP) bodo z doseženimi skoraj petnajstimi odstotki večji in vplivnejši partner, kakor so bili v času dolgoletne črno-rumene vlade Helmuta Kohla. Na drugi strani je CDU/CSU občutno šibkejša kakor v osemdesetih in devetdesetih letih. Kljub razširjenemi mnenju, da bi se Merklova po koncu velike koalicije, v kateri se je»socialdemokratizirala«, lahko vrnila k reformistični naravnanosti, znamenj takega premika (še) ni. Ne samo da je CDU postala bolj socialdemokratska, je ugotavljal Financial Times Deutschland, ampak se je tudi vsa država v zadnjih štirih letih spremenila.


Previdne izjave voditelja liberalcev

 

Guido Westerwelle, voditelj liberalcev, ki so z zgodovinskim uspehom omogočili Merklovi dosego volilnega cilja, je bil v ponedeljek zadržan in previden v izjavah. Istospolno usmerjeni politik, ki bo najbrž postal podkancler in vodja nemške diplomacije (eden od njegovih vzornikov je dolgoletni zunanji minister iz vrst FDP Hans-Dietrich Genscher), pred novinarji ni hotel ugibati o delitvi ministrskih stolčkov. Glede zunanjepolitičnih ciljev je poudaril le jedrsko razoroževanje in odstranitev ameriških jedrskih konic »kot ostanka hladne vojne« iz Nemčije.

 

Konkretnih obljub ni hotel dajati, pojasnil pa je, da vztrajajo pri poštenem in enostavnem davčnem sistemu. »Pošteni davki so pogoj za gospodarsko rast in s tem odpiranje delovnih mest,« je izjavil Westerwelle. Kako bodo v času velikega zadolževanja lahko v Nemčiji zmanjševali obdavčitev, je negotovo. Tudi CDU Merklove in zlasti sestrska bavarska stranka CSU (ki je z 42 odstotki na Bavarskem dosegla enega največjih neuspehov doslej) sta med kampanjo obljubljali nižje davke, a po raziskavah obljubam niso verjeli niti v konservativni volilni bazi.


Več v torkovi tiskani izdaji Dela