Ankara poziva k »zdravi pameti«

Turške oblasti so pred dnevi odpovedale obsežno mednarodno vojaško vajo, na kateri bi morala sodelovati tudi izraelska letala, in tako poskrbele za novo ohladitev v odnosih s Tel Avivom.

Objavljeno
14. oktober 2009 10.09
Andrej Miholič
Andrej Miholič
Turške oblasti so pred dnevi v zadnjem trenutku odpovedale obsežno mednarodno vojaško vajo, na kateri bi morala poleg letalstva nekaterih članic Nata sodelovati tudi izraelska letala, in tako poskrbele za novo ohladitev v odnosih s Tel Avivom. Izraelski mediji so odločitev Ankare nemudoma povezali s čedalje glasnejšimi turškimi kritikami politike judovske države do Palestincev, ki so se še okrepile po krvavi januarski ofenzivi na območju Gaze, hkrati pa so se okrepila tudi ugibanja, ali zadnji zapleti napovedujejo konec strateškega partnerstva med državama. V Ankari in Tel Avivu so se na tovrstne namige že odzvali s pomirjujočimi zagotovili, da odnosi med Izraelom in njegovo edino muslimansko zaveznico niso ogroženi.

Iz generalštaba turške vojske so konec tedna sporočili, da bodo redne letne vaje vojaškega letalstva v oporišču Konya v osrednjem delu države stekle po načrtih, vendar tokrat brez mednarodne razsežnosti. Sprva je bilo namreč predvideno, da bodo v manevrih, ki so se začeli v ponedeljek in bodo trajali skoraj dva tedna, tudi letos sodelovala vojaška letala iz tujine, med drugim iz ZDA, Italije in Izraela, vendar je bila, kakor so pojasnili v poveljstvu turških oboroženih sil, »mednarodna udeležba prestavljena na podlagi posveta zunanjega ministrstva s sodelujočimi državami«, vaje pa bodo zato potekale zgolj na nacionalni ravni.

Precej bolj neposredni so bili pri pojasnjevanju razlogov za neudeležbo tujih vojsk v manevrih izraelski mediji: za zaplet da so odgovorne turške oblasti, ki so tik pred zdajci odrekle gostoljubje izraelski vojski. Po pisanju časnika Haaretz so predstavniki turških oboroženih sil pred kratkim presenetili izraelske kolege s pozivom, naj se ne udeležijo manevrov, čemur da so botrovale izraelske vojaške akcije na območju Gaze. Potem ko so poizvedbe Tel Aviva pri turških oblasteh o vzrokih za takšen poziv ostale brez jasnega odgovora, so udeležbo odpovedale tudi ZDA in Italija, Turčiji pa tako ni ostalo drugega, kakor da vajo odpove.

Turško zunanje ministrstvo se je v ponedeljek na poročanje izraelskih medijev odzvalo s sporočilom, v katerem je zavrnilo pripisovanje političnih motivov odločitvi o »odložitvi« mednarodnih vojaških manevrov. Predstavnike izraelskih oblasti so pozvali k »izkazovanju zdrave pameti v izjavah [za medije]«. Za novo zadrego Ankare pa je v nedeljo v intervjuju za televizijo CNN poskrbel kar zunanji minister Ahmet Davutoglu, ko je na novinarjevo vprašanje o razlogih za izločitev Izraela iz vojaških manevrov začel razpredati o tem, da bi morebitna izboljšava položaja v Gazi pozitivno vplivala tudi na turško-izraelske odnose.

Več v sredini tiskani izdaji Dela