Annette za predsednico

Ko je tajvanska predsednica Annette Lu v torek napovedala kandidaturo na prihodnjih predsedniških volitvah, se je kitajski vladajoči mačistični skupini zaletelo.

Objavljeno
09. marec 2007 07.15
tajvanska predsednica Annette Lu
Peking – Za kitajske oblasti je kombinacija tajvanske neodvisnosti in ženske energije prava mora. Ne vedo dobro, kako naj se borijo proti kateri koli od obeh skušnjav. Ko je tajvanska predsednica Annette Lu v torek napovedala kandidaturo na prihodnjih predsedniških volitvah, se je kitajski vladajoči mačistični skupini zaletelo. Iz obeh razlogov.

"Mnogi so mi svetovali, naj se podam v še eno volilno bitko, da bi napisala novo poglavje v zgodovini," je dejala Annette Lu na novinarski konferenci v Taipeiju. Mnogi dvomijo, da bo 62-letna feministka dobila dovolj podpore že v prvem krogu z drugimi tremi kandidati svoje Demokratske napredne stranke (DPP), vendar se je že zapisala v zgodovino kot prva ženska, ki je sploh zasedla štartni položaj.

Annette Lu je izkoristila imenitno priložnost in ponovila tisto, česar si mnogi ne upajo odkrito povedati: "Tajvan je pacifiška država in nikakršen privesek Kitajske."

Kitajski mediji so jo takoj označili za "noro" in "smet ljudstva", toda takšne komplimente kitajska stran praviloma laže da ženski kakor moškemu, tudi če gre za tajvanskega predsednika Chen Shui-biana, ki je v Pekingu zanesljivo eden najbolj osovraženih ljudi na Zemlji.

Na Chenove nedavne besede, da bi moral biti "otok neodvisen, ker je njegova suverenost zunaj LR Kitajske" in da bi mu bilo treba spremeniti ime v "Republika Tajvan", je kitajski vrh nasršeno spomnil, da povečanje vojaškega proračuna za skoraj 18 odstotkov ni naključno. Narodnoosvobodilna vojska bi ob tajvanski odcepitvi "učinkovito opravila slavno poslanstvo varovanja državne suverenosti in ozemeljske celovitosti v skladu z voljo domovine in željo ljudstva," je dejal general Guo Boxiong, predsednik centralne vojaške komisije in eden od najvplivnejših vojaških funkcionarjev v kitajskih političnih krogih. Chenove besede niso bile pogodu niti Washingtonu: tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Sean McCormack je izjavil, da "ne pomagajo".


Več o tem preberite v petkovem tiskanem Delu.