Aplavz in vzklikanje: Silvio, Silvio

Italijanski parlament je potrdil varčevalne ukrepe.

Objavljeno
12. november 2011 18.29
Posodobljeno
12. november 2011 18.41
P. J./STA
P. J./STA
RIM – Spodnji dom italijanskega parlamentna in poslanska zbornica sta danes potrdila varčevalne ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila EU. Pričakovati je, da bosta potrditvi varčevalnih ukrepov sledila odstop premierja Silvia Berlusconija in imenovanje tehnične vlade.

Na sestanek o podpori tehnični vladi

Poslanci so zakon o stabilnosti potrdili s 380 glasovi za, 26 proti, dva poslanca pa sta se vzdržala. Največja opozicijska stranka, Demokratska stranka, je na razpravi sodelovala, glasovanja pa se je vzdržala. Glasovanja se je udeležil tudi premier Berlusconi, ki so ga poslanci koalicije pozdravili z dolgim aplavzom in vzklikanjem: Silvio, Silvio. Takoj po potrditvi zakona o stabilnosti se je odpravil proti vladni palači, kjer se bo sestala vlada.

Berlusconi naj bi predsedniku republike Giorgiu Napolitanu odstopno izjavo predložil še drevi, takoj po končanem sestanku vlade in še zadnjem vrhu Ljudstva svobode o podpori tehnični vladi Maria Montija.

Potrebni bodo dodatni ukrepi

Protikrizni ukrepi med drugim predvidevajo zvišanje upokojitvene starosti s sedanjih 60 oziroma 65 let za vse zaposlene z letom 2026 na 67 let, spodbude za zaposlovanje mladih, liberalizacijo profesionalnih poklicev in odprodajo državnega premoženja. Ukrepi naj bi dali znak mednarodnim finančnim trgom, da je Italija pripravljena ukrepati proti naraščajočemu javnemu dolgu in uravnotežiti proračun do leta 2013, kot je nedavno napovedala.

Po zadnjih ocenah Italija zgolj s tem paketom ne bo dosegla zastavljenih ciljev, zato je pričakovati dodatne ukrepe, ko bo oblikovana nova vlada. Med še neizpolnjenimi reformnimi »priporočili« iz slovitega pisma Evropske centralne banke je predvsem reforma trga dela.