Aprila verjetno znan datum sklenitve pogajanj Hrvaške z EU

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je po današnjem srečanju s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Zagrebu napovedal, da naj bi Hrvaška aprila dobila "magični datum" sklenitve pogajanj z EU. "Če tega ne bomo storili takrat, bo pristop prestavljen", je dejal Orban, ki je poudaril, da bosta za Hrvaško ključna prihodnja dva meseca.

Objavljeno
08. februar 2011 17.10
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Zagreb - Na novinarsko vprašanje, do kdaj naj bi v primeru, da bi Hrvaška zamudila aprilski vlak proti EU prestavili hrvaška pogajanja, ki so jih začeli leta 2005, je Viktor Orban po poročanju STA odgovoril, da ni potrebe, da bi tega napovedovali, "ker bodo aprila imeli datum".

Jadranka Kosor
je izpostavila, da je opogumljena po srečanju s premierom Madžarske, ki predseduje EU v prvi polovici letošnjega leta. "Načrtujemo končati pogajanja do konca madžarskega predsedstva. Gre za zgodovinski, strateški in simbolični cilj, ki ga želimo uresničiti v letu, ko bomo obeležili 20. obletnico neodvisnosti", je dejala Kosorjeva.

Kot so še poročali hrvaški mediji, je Kosorjeva še izrazila prepričanje, da bo njena vlada pravočasno zaključila svoje naloge, predvsem tiste, ki so povezane s pogajalskimi poglavji pravosodje in temeljne pravice (23. poglavje) ter konkurenčnost (8. poglavje). Hrvaška premierka je napovedala, da bo njena vlada poslala Evropski komisiji poročilo glede meril v poglavju 23, ter da pričakuje pozitivno mnenje Bruslja o načrtih za prestrukturiranje hrvaških ladjedelnic, piše STA.

Premiera Hrvaške in Madžarske sta se danes pogovarjali tudi o gospodarstvu in podpisali nekaj sporazumov o krepitvi sodelovanja med državama na področju energetike.