Arabci odprti za spremembe v bližnjevzhodni pobudi

Zunanji minister Savdske Arabije je nakazal, da bi bili arabski voditelji pripravljeni razpravljati o možnih spremembah njihove pobude za bližnjevzhodni mirovni proces, da bi bila slednja v skladu z zadnjim potekom dogajanj.

Objavljeno
26. marec 2007 17.42
Rijad/Jeruzalem/Aman - Zunanji minister Savdske Arabije Saud al Fajsal je danes nakazal, da bi bili arabski voditelji pripravljeni razpravljati o možnih spremembah njihove pobude za bližnjevzhodni mirovni proces, da bi bila slednja v skladu z zadnjim potekom dogajanj. Medtem je izraelski premier Ehud Olmert danes pozdravil idejo regionalnega vrha z zmernimi arabskimi voditelji, a zanikal, da se tovrsten vrh že pripravlja.

Al Fajsal je na današnjem srečanju zunanjih ministrov držav članic Arabske lige v Rijadu dejal, da se od njih pričakuje, da upoštevajo nov potek dogajanj in s tem naredijo njihovo resolucijo skladno s tem, kar je novo. Več neimenovanih diplomatov je povedalo, da iščejo sveže ideje, kako doseči zmernejše stališče, ne da bi bilo videti, kot da popuščajo bodisi Izraelu bodisi ZDA.

Diplomati arabskih držav o novem zagonu mirovne pobude

Prvi diplomati arabskih držav v Rijadu so se dogovorili o novem zagonu mirovne pobude. Vendar so pobudo podprli v nespremenjeni obliki, je povedal jordanski zunanji minister Abdel Ilah Hatib.

Savdska Arabija se zavzema za ponoven sprejem mirovne pobude, katere avtorica je sama, arabske države pa so jo že podprle na vrhu v Bejrutu leta 2002. S tem želijo pobudi dati nov zagon, še posebej zaradi obnovljenega zanimanja zanjo s strani ZDA in Izraela. Kot je ocenil savdski zunanji minister, je trenutek ugoden tudi zato, ker medpalestinski dogovor iz Meke pomeni večjo možnost, da bo pobuda sprejeta.

Ministri so sprejeli odločitev o ustanovitvi delovnih skupin, katerih naloga bodo stiki z vsemi stranmi, vpletenimi v bližnjevzhodni konflikt, pa tudi s članicami Varnostnega sveta Združenih narodov. Delovne skupine bodo pokušale pojasniti arabsko mirovno pobudo, jo znova oživiti ter na njeni osnovi sprožiti pogajanja, ki bi pripeljala do pravične rešitve izraelsko-arabskega spora.

Srečanje arabskih ministrov v Rijadu, do katerega prihaja dan pred sredinim vrhom, je bilo tako posvečeno predvsem savdski oziroma arabski mirovni pobudi za Bližnji vzhod, ministri pa so spregovorili tudi o Iraku in o Libanonu.

Do pospešenega iskanja rešitve za bližnjevzhodno krizo prihaja v času, ko se v regiji prav s tem namenom mudita tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Riceova v Jordaniji, Ban v Izraelu

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je domnevno močno pritiskala, naj arabske države ponudijo nekaj upanja za spremembe v svoji bližnjevzhodni mirovni pobudi, ko se je ta konec tedna mudila v regiji. Riceova se je tako danes ustavila v Jordaniji, kjer se je srečala s kraljem Abdulahom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Slednji je po srečanju izrazil zadovoljstvo, da se "stvari premikajo". Kralj Abdulah pa je ob tej priložnosti Izrael pozval, naj "ne zapravi te zgodovinske priložnosti" in naj se na arabsko pobudo odzove pozitivno.

Olmert je medtem na današnji novinarski konferenci z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom, ki se tudi mudi v regiji, pozdravil idejo o regionalnem srečanju z zmernimi arabskimi voditelji, ki da bi se ga "brez oklevanja udeležil", hkrati pa zanikal, da takšen vrh že pripravljajo.

Ban pa je ob obisku v Jeruzalemu pozval k manevrskemu prostoru za novo palestinsko vlado narodne enotnosti. Mednarodna skupnost pa bi morala palestinsko vlado vzpodbuditi, naj izpolni pogoje za sodelovanje. Medtem, ko bi se morala palestinska vlada zavezati k odpovedi nasilja, naj bi Izrael začel razgradnjo judovskih naselbin, je predlagal Ban.