Arabska liga pozvala Izrael k pogajanjem

Arabski voditelji so na vrhunskem zasedanju Arabske lige v savdskem Rijadu z resolucijo izrael pozvali k obnovi mirovnih pogajanj s Palestino.

Objavljeno
28. marec 2007 22.34
Predsednik Sudana Omar al Bašir
Rijad - Arabski voditelji, zbrani na vrhunskem zasedanju Arabske lige v savdskem Rijadu, so danes soglasno sprejeli resolucijo, v kateri izraelsko vlado in narod pozivajo, naj sprejmeta arabsko mirovno pobudo za Bližnji vzhod in pristaneta na obnovo mirovnih pogajanj s Palestinci.

Resolucijo so sprejeli prvi dan vrha za zaprtimi vrati, objavljena pa naj bi bila v četrtek, , katerega novinarji so uspeli dobiti izvod dokumenta.

Omar al Bašir pozval mednarodno skupnost h končanju bojkota palestinske vlade narodne enotnosti

Dvodnevno srečanje je danes odprl sudanski predsednik Omar al Bašir, ki je spregovoril o oživitvi sicer že pet let stare arabske mirovne pobude in mednarodno skupnost ob tem pozval h končanju bojkota palestinske vlade narodne enotnosti. Udeležence vrha je nagovoril tudi savdski kralj Abdulah, ki je prav tako pozval k oživitvi arabske pobude ter zatrdil, da arabske države ne bodo dovolile, da bi kaka tuja sila odločala o prihodnosti regije. Obenem je obsodil nezakonito tujo okupacijo Iraka.

Ban Ki Moon tudi govorec

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je na vrhu spregovoril o zapletenih izzivih, pred katerimi stoji Bližnji vzhod. Po njegovih besedah razmere na Bližnjem vzhodu že dolgo niso bile tako zapletene, krhke in nevarne.

Kot prva ženska pa je Arabsko ligo danes prvič od njene ustanovitve leta 1945 nagovorila tudi predsedujoča Generalni skupščini Združenih narodov Haja Rašed al Kalifa iz Bahrajna.

Solana dvomi v izraelsko vrnitev palestinskih beguncev

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je medtem ob robu vrha v Rijadu arabske voditelje pozval, naj ne zamudijo priložnosti za razvoj bližnjevzhodne regije in naj v celoti podprejo mirovno pobudo. Obenem je opozoril, da Izrael "očitno ne bo sprejel rešitve, ki vključuje vrnitev vseh palestinskih beguncev, ampak mora to biti del pogajanj". Arabska pobuda je "splošni koncept, ki ga je treba razviti", je poudaril.

Arabsko priznanje Izraela

Nov zagon pobude, ki jo je leta 2002 predstavila Savdska Arabija, so v ponedeljek na pripravljalnem srečanju za vrh sicer že podprli zunanji ministri arabskih držav. Načrt predvideva priznanje Izraela s strani arabskih držav v zameno za umik judovske države na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967. Predvideva tudi ustanovitev palestinske države in "pravično rešitev" vprašanja palestinskih beguncev iz leta 1948.

Za pobudo, ki je bila v preteklosti bolj ali manj prezrta, so v minulih mesecih pokazale interes ZDA. Na poziv ZDA pa so zanimanje pokazali tudi v Izraelu, ki ima sicer do nje določene pomisleke, predvsem zaradi vprašanja vračanja palestinskih beguncev.

Palestinski premier Ismail Hanija je že izrazil dvom, da bi Izrael sprejel arabski mirovni načrt. Izraelska vojska je sicer danes na območju Gaze ranila štiri Palestince med njihovimi pripravami na izstrelitev raket na območje Izraela. Izraelska akcija je bila sicer prva tovrstna operacija na območju Gaze od sklenitve premirja novembra lani.

Arabska liga tudi o krizi v sudanski pokrajini Darfur

Arabska liga naj bi na vrhu razpravljala tudi o krizi v sudanski pokrajini Darfur, političnih sporih v Libanonu in Iraku ter razmerah na palestinskih ozemljih. Glede Darfurja je sudanski predsednik danes vnovič zavrnil prisotnost mirovnih sil ZN v tej sudanski pokrajini. Kot je dejal, naj bi ZN mirovnim silam Afriške unije zagotavljali zgolj finančno in tehnično pomoč.

Ob robu prvega dne srečanja, ki poteka ob strogih varnostnih ukrepih, je bilo več dvostranskih pogovorov. Med drugim sta se sešla savdski kralj Abdulah in sirski predsednik Asad al Bašar. Kot navaja dpa, naj bi savdske oblasti skušale posredovati pri spravi med prosirskim libanonskim gibanjem Hezbolahom in libanonskim premierom Fuadom Sinioro. Edini, ki vrh bojkotira, je libijski voditelj Moamer Gadafi.