Arbitražni sporazum poslali v sabor

Hrvaška vlada je v sabor poslala predlog zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma o meji med Hrvaško in Slovenijo. Premierka Kosorjeva je ob tem vnovič izrazila prepričanje, da bodo poslanci sporazum tudi ratificirali, za kar je sicer potrebna dvotretjinska večina.

Objavljeno
12. november 2009 17.02
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Zagreb - "Na ta način lahko Hrvaška pove, da je svoje delo opravila pravočasno," je dejala Jadranka Kosor. Dodala je, da bi sabor o ratifikaciji lahko razpravljal že prihodnji teden. Kot je ponovila, arbitražni sporazum pomeni ločitev hrvaških pogajanj z EU od urejanja vprašanja meje med Hrvaško in Slovenijo na podlagi mednarodnega prava.

Kosorjeva je tudi spomnila, da je kot dopolnilo arbitražnem sporazumu podpisala hrvaško enostransko izjavo o tem, da Hrvaška ne bo sprejela, da sporazum prejudicira slovenski teritorialni stik z odprtim morjem.

Kot je dodala, je dan po podpisu sporazuma s slovenskim premierom Borutom Pahorjem v Stockholmu poslala pismo predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu, v katerem ga je spomnila na določila v sporazumu o načinu izbire arbitrov.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina je hrvaški državni sekretar na zunanjem ministrstvu Davor Božinović danes v Bruslju na podlagi omenjenega pisma od Barrosa dobil zagotovila, da bodo sodniki za arbitražo izbrani na podlagi najmanj treh načel - kompetentnosti, nepristranskosti in neodvisnosti.

Kosorjeva je danes še izjavila, da bodo sporazum podprli tako v hrvaškem kot v slovenskem parlamentu, na ta način pa pokazali, da je možno urediti tudi najbolj zapletene zadeve na podlagi razumevanja in medsebojnega spoštovanja.

Hrvaška vlada bo za ratifikacijo sporazuma v saboru potrebovala dvotretjinsko večino, za kar potrebuje tudi glasove opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP). Socialdemokrati so bili zadržni, ko je sabor odločal o zeleni luči za premierkin podpis arbitražnega sporazuma.

Tudi vodja SDP Zoran Milanović se je danes v Bruslju sešel z Barrosom. Več si preberite tukaj.