Aretacije na zagrebški medicinski fakuteti

Afera Indeks: hrvaška policija je zaradi suma prodaje izpitov na fakulteti prijela profesorja, asistenta in študente.

Objavljeno
10. oktober 2012 18.30
Posodobljeno
10. oktober 2012 18.30
pojbiv/policijska kapa
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Zagreb - Po pisanju spletnega portala jutarnji.hr je hrvaška policija danes prijela 12 ljudi, med njimi profesorja, asistenta, tajnico in študente zagrebške medicinske fakutete. Sumijo jih prodaje izpitov.

Dekan medicinske fakultete Davor Miličić je povedal, da so vodstvo fakultete danes zjutraj obvestili, da obstaja sum prodaje izpitov na oddelku za anatomijo. Po njegovih besedah so suspendirali enega profesorja, enega mladega raziskovalca, študenta - demonstratorja in še dva študenta. »Dokler USKOK [Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu] ne zaključi preiskave, te osebe ne bodo opravljale nobenih nalog, povezanih s fakulteto,« je dejal Miličić.

Jutarnji list še piše, da gre za policijsko operacijo Indeks 6, ki so jo na Hrvaškem začeli leta 2008, ko so zaradi prodaje izpitov prijeli več profesorjev in študentov.

V okviru boja proti korupciji na zagrebški univerzi je bilo v preteklih štirih letih zaradi prodaje in nakupa izpitov vloženih pet obtožnic proti več deset profesorjem, posrednikom, študentom in članom njihovih družin. Na zaporne kazni so doslej obsodili devet profesorjev in štiri posrednike. Še 17 ljudi je dobilo pogojne kazni.