Aretirali devet domnevnih teroristov

Varnostne sile so preiskale več stanovanj v pretežno muslimanskem predelu Birminghamu in prijele devet britanskih državljanov pakistanskega izvora.

Objavljeno
31. januar 2007 14.13
London – Na podlagi podatkov obveščevalnih služb je policija v britanskem Birminghamu danes aretirala devet domnevnih teroristov, ki naj bi načrtovali ugrabitev človeka. Po doslej znanih podatkih naj bi osumljenci načrtovali ugrabitev pripadnika vojaških enot in ne napada s številnimi žrtvami, načrtovanje ugrabitve pa naj bi kazalo na drugačen pristop k terorističnim kacijam v Veliki Britaniji. Aretacije so rezultat šestmesečne protiteroristične operacije, ki poteka po vsej državi, so sporočili britanski varnostni viri.

Osem osumljencev so aretirali v zgodnjih jutranjih urah, medtem ko so na avtocesti v bližini Birminghamu kasneje aterirali še devetega osumljenca.

Prebivalstvo pozvali k večji previdnosti

Do aretacij je prišlo v pretežno muslimanskem predelu Birminghama, po besedah neimenovanega lokalnega svetnika pa so prejeli britanske državljane pakistanskega izvora. Varnostne sile so preiskale dvanajst stanovanj, po podatkih policije pa so aretirani osumljeni načrtovanja ali spodbujanja terorističnih dejanj.

Do današnjih aretacij je prišlo po prijetju petih ljudi v Manchestru in Halifaxu 23. januarja, ki so jih pridržali do 6. februarja zaradi domnevnega posedovanja materiala, ki ga uporabljajo skrajneži, med drugim film teroristične mreže Al Kaida za usposabljanje svojih članov in dokument na računalniku, z imenom "Hamasova bomba".

V okolici Birminghama so danes namestili dodatne varnostne sile, čeprav po besedah predstavnice policije ni konkretne nevarnosti napadov. Kljub temu so prebivalstvo pozvali k večji previdnosti.