Aretirali hrvaškega generala z dragulji

V Avstriji so na podlagi mednarodne tiralice aretirali nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca, ki je osumljen, da je zase obdržal drage kamne.

Objavljeno
14. marec 2007 11.12
Michel Fourniret
Dunaj - V Avstriji so na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, aretirali nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca, sicer upokojenega generala hrvaške vojske, so v torek zvečer potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu. Zagorca, ki je osumljen, da je zase obdržal drage kamne v vrednosti najmanj pet milijonov dolarjev, naj bi danes privedli pred preiskovalnega sodnika.

Kot je sporočil predstavnik dunajske odvetniške pisarne, ki zastopa Zagorca, bo preiskovalni sodnik danes odločil, ali bo general izpuščen na svobodo ob plačilu varščine ali pa bo moral ostati v priporu.

Obenem so v odvetniški pisarni ocenili, da so obtožbe proti Zagorcu "izključno politično motivirane" ter zavrnili trditve hrvaških oblasti, da obstaja nevarnost, da bi general pobegnil pred roko pravice. Hrvaške oblasti ga sicer sumijo zlorabe položaja.

Zagorec je bil zadolžen za nakup orožja za Hrvaško v 90. letih minulega stoletja. Dragulje je dobil leta 1993 kot zagotovilo od preprodajalcev orožja, da bo Hrvaška dobila rakete, za katere naj bi plačala pet milijonov dolarjev v gotovini.