Aretirali kapitana in častnika kitajske ladje

Avstralske oblasti so aretirale kapitana in prvega častnika kitajske tovorne ladje Shen Neng 1. Kapitana so obtožili, da je odgovoren za nastalo škodo, častnika pa da je ladji poveljeval, ko je ta nasedla.

Objavljeno
14. april 2010 13.59
Ma. J.
Ma. J.
Canberra - Avstralske oblasti so aretirale kapitana in prvega častnika kitajske tovorne ladje Shen Neng 1, ki je v začetku aprila nasedla v Douglasovih plitvinah ob Velikem koralnem grebenu.

Sedeminštiridesetletnega kapitana so obtožili, da je odgovoren za nastalo škodo, njegovega 44-letnega kolega pa da je ladji poveljeval, ko je ta nasedla.

Ko je ladja nasedla je po besedah avstralskih oblasti v morje izteklo več ton nafte, kar je občutljivemu ekosistemu povzročilo veliko škodo. V bližnjem narodnem parku, kjer gnezdijo morske ptice in jajca odlagajo želve, so namreč našli sledove nafte, ladja pa je na več kot kilometer dolgem pasu koralnega grebena uničila tudi korale.

Avstralske oblasti domnevajo, da je kitajska ladja, ki je prevažala 950 ton nafte in približno 65.000 ton premoga, plula po prepovedani bližnjici. Ladjo so sicer uspešno splavili v ponedeljek, po pregledu pa so jo odvlekli do sidrišča v bližini otoka Great Keppel.