Aretirali ključnega člana kartela Tijuana

Kartel Tijuana so v zadnjem desetletju precej oslabile aretacije in smrti vodilnih članov.

Objavljeno
08. november 2011 10.40
Posodobljeno
08. november 2011 10.57
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Ciudad de Mexico − Mehiška vojska je pretekli konec tedna ujela enega od ključnih akterjev v mamilarski vojni, ki je opustošila obmejno mesto Tijuana − Juana Francisca Sillasa Rocho. Štiriintridesetletnik je menda eden od vodilnih članov mamilarskega kartela Arellano Felix, ki nadzoruje tihotapske poti prek mest Tijuana in Mexicali v Združene države Amerike.

Kot je pojasnil predstavnik mehiške vojske, polkovnik Ricardo Trevilla, se je Sillas v soboto zapletel v strelski spopad z dvema neidentificiranima članoma rivalske tolpe, nakar so ga vojaki stisnili v kot in aretirali. Dodal je, da je njegova aretacija precejšen udarec za organizacijo Arellano Felix.

Kartel so v zadnjem desetletju sicer precej oslabile aretacije in smrti vodilnih članov. Zapletel se je namreč v spopad z izredno vplivnim kartelom Sinaloa, ki je menda poskušal prevzeti nadzor tudi na kriminalnimi aktivnostmi v Tijuani. Kartel Sinaloa je tako sklenil sicer krhko zavezništvo z nekdanjim članom kartela Tijuana Teodorom Garcio Simentalom, znanim tudi kot El Teo.

Zaradi spopadov med rivalskima organizacijama je med letoma 2007 in 2009 nasilje v Tijuani doseglo neslutene razsežnosti − obglavljanja, obešanja in strelski obračuni so tako postali del vsakdana. Razmere so se sicer umirile po Simentalovi aretaciji januarja 2010, čeprav pa so posameznih izbruhov nasilja še vedno prihaja.