Aretirali nove obtožence za genocid v Ruandi

Britanske oblasti so na zahtevo ruandske vlade aretirale štiri moške obtožene sodelovanja pri pobojih Tutsijev v Ruandi pred dvanajstimi leti.

Objavljeno
29. december 2006 13.35
V Ruandi je v dobrih treh mesecih na okruten način umrlo skoraj milijon ljudi
London - Britanske oblasti so v četrtek zvečer aretirale štiri moške, obtožene sodelovanja pri pobojih Tutsijev s strani hutujskih milic med genocidom v Ruandi leta 1994. Vincent Brown, Charles Munyaneza, Celestin Ugirashebuja in Emmanuel Nteziryayo so obtoženi umorov, pomoči in hujskanja pri pobojih "Tutsijev, da bi tako v celoti ali delno uničili to etnično skupino."

Vse štiri osumljence so britanske policijske sile prijele potem, ko je sodišče v Londonu izdalo nalog za izročitev, ki jo je zahtevala ruandska vlada.

Genocid v Ruandi se je zgodil leta 1994 po sestrelitvi letala nekdanjega predsednika Ruande Juvenala Habyarimana. Hutujski skrajneži so Habyarimanovo smrt leta 1994 pripisali Tutsijem in v samo nekaj urah je izbruhnila državljanska vojna. Hutujske milice, vojska in ostanki Habyarimanove garde so začele pogrom nad celotnim plemenom Tutsi, ki naj bi predstavljal kakih deset odstotkov prebivalstva v Ruandi. V dobrih stotih dnehj e bilo ubitih skoraj milijon ljudi. Mir so ponovno vzpostavili potem, ko so uporniki pod vodstvom sedanjega predsednika Paula Kagameja strmoglavili hutujsko vlado.

V Ruandi je za zapahi zaradi sodelovanja pri genocidu okoli 63.000 ljudi, po podatkih ruandskih pravosodnih oblasti pa bi morali zaradi genocida soditi več kot 760.000 ljudem. Mednarodno kazensko sodišče za Ruando (ICTR), ki ima sedež v tanzanijski Arushi, medtem sodi voditeljem genocida.