Aretirali policiste zaradi suma umora bratov Bytiqi

V Prokuplju so aretirali skupino petih policistov in zapornih paznikov, ki naj bi bili povezani z umorom treh bratov Bytiqi, kosovskih Albancev z ameriškim državljanstvom med vojno leta 1999.

Objavljeno
28. februar 2007 18.29
Tožilstvo za vojne zločine v Beogradu
Beograd - V Prokuplju so aretirali skupino petih policistov in zapornih paznikov, med njimi tudi namestnika poveljnika srbske žandarmerije Milenka Arsenijeviča.

Slednji naj bi bili povezani z umorom treh bratov Bytiqi, kosovskih Albancev z ameriškim državljanstvom med vojno leta 1999, so poročali srbski mediji. Zadeva Bytiqi je sicer že od novembra lani na beograjskem sodišču, nedavno pa je prišlo do preobrata, saj je izginila priča, zdaj že osumljenec, nekdanji poveljnik žandarmerije Goran Radosavljevič.

Skupino so aretirali že pred tremi dnevi v Prokuplju na jugu Srbije in kot izpostavljajo beograjski mediji, se je vseh pet med zaslišanjem branilo z molčanjem. Priprti so bile priče v postopku proti dvema nekdanjima pripadnikoma posebnih policijskih enot, Sretenu Popoviču in Milošu Stojanoviču, ki jima sodijo od novembra lani in ki ju obtožnica bremeni, da sta leta 1999 med vojno sodelovala pri umoru bratov Bytiqi.

Srbsko tožilstvo za preiskavo proti osumljencem zločina nad vojnimi jetniki

Kot so poročali beograjski mediji, je srbsko tožilstvo za vojne zločine danes od okrožnega sodišča v Beogradu zahtevalo, naj sproži preiskavo proti štirim priprtim osebam, osumljenim, da so pomagale pri izvedbi zločina nad vojnimi ujetniki, brati Bytiqi. Tožilstvo je sodišču tudi predlagalo, naj trem osumljencem odredi pripor.
Illy, Mehmet in Agron Bytiqi so živeli v New Yorku, spomladi 1999 pa so odšli na Kosovo, kjer so se pridružili t.i. atlantski brigadi, ki je bila ustanovljena v ZDA in v kateri je bilo okoli 400 ameriških Albancev. Brigada je od aprila 1999 delovala pod okriljem prav tako ilegalne Osvobodilne vojske Kosovo.

Brate je srbska policija aretirala junija 1999, vendar jih je sodišče bremenilo le nezakonitega vstopa v tedanjo ZRJ in vsem trem odmerilo po 15 dni zapora, ki so ga tudi prestali v Prokuplju. Ko so jih izpustili na prostost, sta Popovič in Stojanovič poskrbela za njihovo ponovno aretacijo in izročitev policijskemu centru v Petrovem Selu pri Kladovu, katerega pripadniki so nato vse tri ustrelili.

Sredi februarja je v sodnem postopku proti Popoviču in Stojanoviču prišlo do preobrata, saj se vabilu, naj pride na sodišče kot priča, ni odzval nekdanji poveljnik PJP in pozneje prvi človek žandarmerije Goran Radosavljevič Guri. Zaradi suma, da je bil vpleten v umor bratov Bytiqi, so oblasti za njim razpisale tiralico. Posamezni beograjski mediji so poročali, da je Guri maja 2006 pobegnil v Libijo, drugi pa trdijo, da je zdaj že na Kitajskem.

Guri je bil med vojno na Kosovu poveljnik PJP, po političnih spremembah oktobra 2000 pa so ga nove oblasti imenovale najprej za poveljnika združenih posebnih policijskih enot, nato pa še za poveljnika žandarmerije. Vlada Vojislava Koštunice ga je sredi avgusta leta 2004 brez posebnega pojasnila odpustila in kot so pozneje poročali srbski mediji, je leto dni pozneje prostovoljno odšel iz policije.