Aretirali še štiri rdeče brigadirje

Italijanska policija je danes na severu Italije v okviru preiskave levičarskih Rdečih brigad aretirala še štiri ljudi, potem ko jih je v ponedeljek aretirala že 15.

Objavljeno
14. februar 2007 21.23
Italianski notranji minister Giuliano Amato je opozoril, da Rdeče brigade načrtujejo tudi napade na izraelske interese v Italiji
Milano - Italijanska policija je danes na severu Italije v okviru preiskave levičarskih Rdečih brigad aretirala še štiri ljudi, potem ko jih je v ponedeljek aretirala že 15. Četverica, ki so jo sicer nadzorovali že pred aretacijo, je bila ob prostost, ko je v Milanu razgrnila plakat v podporo 15 aretiranim z napisi v slogu "Vlada vojne in izkoriščanja - boj se nadaljuje".

Četverica je obtožena spodbujanja k prestopništvu in ji v najslabšem primeru grozi petletna zaporna kazen. V ponedeljek aretirani pa so obtoženi "druženja s teroristi in sodelovanja v oboroženi skupini".

Pred tem je italijanski notranji minister Giuliano Amato danes dejal, da je omenjena petnajsterica pripravljala napade na posamezne cilje. Med konkretnimi tarčami so bili po njegovih besedah prostori desno usmerjenega dnevnika Libero in dom neimenovanega strokovnjaka za pravo dela.

V prostorih časnika naj bi tako kot "demonstrativno dejanje" načrtovali požig z bencinom in kislino, ki bi ga izvedli na dela prost dan, ko uslužbencev ne bi bilo v prostorih. Kot je še dejal Amato, so razmišljali tudi o napadu na milansko rezidenco nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

Prvotne Rdeče brigade so v 70-ih letih prejšnjega stoletja oblikovali uporniški študentje, ki so se zavezali oboroženemu boju proti kapitalistični državi. Predstavniki Rdečih brigad so med drugim odgovorni za ugrabitev večkratnega predsednika italijanske vlade Alda Mora (1916-1978), ki so ga osem tednov po ugrabitvi leta 1978 našli ustreljenega, njegova smrt pa še vedno predstavlja uganko, ki občasno poskrbi za razburjenje na italijanskem političnem prizorišču.

Po desetletju mirovanja se je znova pojavila celica te organizacije, ki je v letih 1999 in 2002 ubila dva vladna svetovalca.