Aretirali snemalca usmrtitve

V povezavi s spornim posnetkom celotne usmrtitve strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina so iraški uradniki zaslišali enega od paznikov, ki je sodeloval pri usmrtitvi.

Objavljeno
03. januar 2007 20.45
neuradni video ponsetek usmrtitve Sadama Huseina se je bliskovito razširil po spletu
Bagdad - V povezavi s spornim posnetkom celotne usmrtitve strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina so iraški uradniki potrdili, da so zaslišali stražarja, ki je prisostvoval usmrtitvi nekdanjega iraškega Sadama Huseina. Zastavili so mu vprašanja o tem, kako je nastal posnetek usmrtitvne z mobilnim telefonom enega od paznikov, ki je sodeloval pri usmrtitvi. Posnetek naj bi sicer po besedah namestnika iraškega generalnega tožilca Munkinda al Faruna nastal "povsem javno" in ne na skrivaj, zato je presenečen nad "medijsko histerijo", ki je izbruhnila.

Al Farun, ki je bil prav tako navzoč pri usmrtitvi Huseina, je sicer v torek dejal, da sta imela pri sebi mobilni telefon samo dva človeka in da naj bi šlo za visoka predstavnika iraških oblasti, ne pa za danes aretiranega paznika. Ni pa želel izdati njunih imen. Je pa iraški svetovalec za nacionalno varnost Muvafak al Rubaj za ameriško televizijo CNN že zanikal, da bi on posnel omenjeni sporni posnetek.

Pred tem je eden od Al Malikijevih tesnih sodelavcev danes že dejal, da namerava iraški premier kaznovati avtorja omenjenega posnetka. Kot je že v torek povedal tožilec Munkit al Faroon, ki je bil prav tak navzoč pri usmrtitvi Huseina, sta pri sebi mobilne telefone, s katerim je bil posnetek tudi narejen, imela samo dva človeka. Ni pa želel izdati njunih imen. V iraškem notranjem ministrstvu so poudarili, da preiskava poteka v strogi tajnosti.

Iraški premier Al Maliki namerava kaznovati avtorja posnetka usmrtitve strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina, na katerem je videti, kako ga šiitski stražar zasmehuje, je danes izjavil eden od premierjevih tesnih sodelavcev. "Zelo resno misli s to preiskavo in želi kaznovati tistega, ki je odgovoren za to," je še dejal. Gre sicer za zelo občutljivo zadevo, saj so bili pri usmrtitvi navzoči le zelo visoki predstavniki novih iraških oblasti.

Eden izmed Al Malikijevih namestnikov, Sami al Askari, ki je v soboto sam prisostvoval usmrtitvi Sadama Huseina z obešanjem, je dejal, da je Al Maliki ukazal vzpostavitev tričlanske komisije, ki bo ugotovila, kdo izmed navzočih je usmrtitev posnel z mobilnim telefonom. Sam je sicer zanikal, da bi bil on avtor tega spornega posnetka.

Mobilne telefone imela samo dva od prisotnih

Kot je že v torek povedal tožilec Munkit al Faroon, ki je bil prav tako navzoč pri usmrtitvi Sadama Huseina, sta pri sebi mobilne telefone imela samo dva človeka. Ni pa želel izdati njunih imen. V iraškem notranjem ministrstvu pa so poudarili, da preiskava poteka v strogi tajnosti.

Sporni posnetek, dolg dve minuti in pol, je pokazal precej več od uradnega posnetka iraške državne televizije. Na njem je eden izmed prisotnih šiitskih stražarjev nekdanjega iraškega voditelja zasmehoval, na posnetku pa se je v času, ko so Sadamu Huseinu okrog vratu nameščali zanko, zaslišal vzklik "Moktada, Moktada, Moktada", kar naj bi bilo namenjeno podpori Moktadi al Sadru, voditelju šiitskih skrajnežev in milice Mahdijeva vojska, ki šteje okoli 60.000 pripadnikov.

Američani bi stvar izvedli drugače

Medtem je danes tiskovni predstavnik koalicijskih sil v Iraku, generalmajor William Caldwell dejal, da ameriška vojska ni bila vpletena v Huseinovo usmrtitev in da bi bi s tem opravila drugače. Caldwell je povedal, da so ameriške sile predale "fizični nadzor" nad Huseinom iraškim oblastem malo pred obešenjem, ameriško vojaško osebje pa je zapor zapustilo še pred samo usmrtitvijo.

"Mi bi stvari izvedli drugače. Vendar to ni bila naša odločitev, to je odločitev iraške vlade. Gre za suvereno državo. Njihova odločitev in njihova odgovornost je, kako se bodo stvari odvijale naprej," je novinarjem v Bagdadu dejal Caldwell.

Britanski premier Tony Blair pa je podprl preiskavo iraške vlade o avtorju spornega posnetka usmrtitve. Kot je povedala Blairova neimenovana tiskovna predstavnica, London "popolnoma podpira (al Malikijevo) odločitev in verjame, da je to pravilna odločitev". "Kot je dejala (iraška vlada), so očitno nekatere stvari šle narobe," je še dodala.

Posnetek razburil sunite

Posnetek je močno razburil iraške sunite, iraške oblasti pod vodstvom Al Malikija pa so se znašle tudi pod valom kritike mednarodne skupnosti. Ta posnetek je namreč le še podžgal sunitske skrajneže in okrepil medversko nasilje.

Po usmrtitvi strmoglavljenega iraškega predsednika se je medversko nasilje močno okrepilo in od sobote je bilo v sektaškem nasilju ubitih okoli sto ljudi, še več pa jih je bilo ranjenih. Danes je bil v Bagdadu ubit tudi voditelj močnega plemena Tamim, v katerem so tako šiiti kot suniti. 75-letnega šejka Hameda Mohameda Suhail so ugrabili med pogrebom, nato pa ga odvlekli na visoko stavbo in ga vrgli na tla. Za dejanje naj bi bili odgovorni šiitski skrajneži.

Tudi ameriški vojaki so žrtve okrepljenega nasilja v Iraku. Južno od Bagdada je bil v nedeljo v eksploziji obcestne bombe ubit ameriški vojak, je danes sporočila ameriška vojska. To je bila 111. smrtna žrtev med ameriškimi vojaki v Iraku v decembru 2006, s čimer je bil zadnji mesec starega leta za ameriško vojsko najbolj krvav v zadnjih dveh letih.

Huseinova soobsojenca naj bi usmrtili v četrtek

Polbrata usmrčenega Sadama Huseina in vodjo obveščevalne enote med pokolom v Dudžailu Barzana al Tikritija ter prvega moža iraškega revolucionarnega sodišča, ki je prebivalcem tega kraja izreklo smrtno kazen, Avada Ahmeda al Bandarja, ki sta bila skupaj s Huseinom obsojena na smrt, naj bi obesili v četrtek, je povedal neimenovan predstavnik iraške vlade.

Po besedah neimenovanega vira so priprave na obešenje obeh Huseinovih soobsojencev že v teku, ni pa še znan natančen kraj in čas izvršitve smrtne kazni. Da se vislice al Tikritiju in al Bandarju obetajo v četrtek sta poročali tudi satelitska televizija Al Arabija in iraška šiitska televizija Al Furat TV.

Sprva naj bi oba obesili že v soboto, skupaj s Huseinom, vendar so nato izvršitev kazni preložili na konec muslimanskega praznika eid al adhe, ki se za šiitsko večino v Iraku konča danes.

Poleg Sadama Huseina sta bila na smrt obsojena tudi al Bandar in al Tikriti. Trem Huseinovim soobtoženim pa je sodišče izreklo 15-letne zaporne kazni, nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana pa je doletela dosmrtna zaporna kazen. Nekdanjega člana Huseinove stranke Baas Mohameda Azavija Alija pa je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo.

ZN nasprotuje usmrtitvi Husenovih polbratov

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Louise Arbour je iraškega predsednika Džalala Talabanija pozvala, naj prepreči usmrtitev Huseinovega polbrata Barzana al Tikritija in Avada Ahmeda al Bandarja.
"Mednarodno pravo dovoljuje izvrševanje smrtne kazni kot izjemen ukrep z strogimi pravnimi omejitvami," je dejala Arbourjeva. " Zaskrbljenost, ki sem jo pred dnevi izrazila glede poštenosti in pravičnosti procesa proti Sadamu Huseinu, velja tudi za ta dva obsojenca," je dodala.