Aretirali tovornjakarja, osumljenega ugrabitve hrvaške najstnice

Policija je danes prijela voznika tovornjaka Dragana Paravinjo, ki ga sumijo ugrabitve 17-letne Antonije Bilić.

Objavljeno
26. junij 2011 14.42
Posodobljeno
26. junij 2011 14.55
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Zagreb − Dragana Paravinjo so aretirali v Bosni in Hercegovini, kamor je pobegnil, potem ko so po več tednih iskanja Bilićeve razkrili, da naj bi ravno on v času, ko je 17-letna maturantka izginila, vozil tovornjak, v katerega so jo videli vstopiti.

Policisti iz BiH so osumljenca na območju planine Motajica, ki leži ob reki Savi na meji s Hrvaško, iskali od četrtka, piše Slovenska tiskovna agencija. Tiskovna predstavnica notranjega ministrstva Republike srbske Mirna Šoja je danes potrdila, da so osumljenca prijeli v gozdu nekaj kilometrov od kraja Donja Srđevica, oziroma kakih 40 kilometrov vzhodno od Banja Luke.

Notranji minister Republike srbske Stanislav Čađo je kasneje na izredni novinarski konferenci v Banja Luki še pojasnil, da so Paravinjo aretirali v zapuščeni hiši 2,5 kilometra od Donje Srđavice nekaj pred poldnevom in da je poskusil pobegniti, a mu ni uspelo. Kot je dodal, je Paravinja zdrav, brez poškodb in ni bil oborožen. Medtem so ga prepeljali na zaslišanje v Banja Luko.

Že v petek so policisti Republike Srbske prijeli Milijano Paravinja, soprogo tovornjakarja, ki je bila skupaj z možem pri sorodnikih v omenjenem kraju v BiH. Soproga je policistom povedala, da naj bi Paravinja preplaval Savo pri Slavonskem Brodu. V hiši sorodnikov so policisti našli tudi tovornjakarjevo sporočilo, v katerem je trdil, da ni odgovoren za izginotje Bilićeve.

Hrvaški forenziki so v soboto s pomočjo DNK testov ugotovili, da so lasje, najdeni v tovornjaku, ki ga je vozil Paravinja, pripadali izginuli najstnici. Policisti so še potrdili, da signali z mobilnih telefonov Bilićeve in Paravinje dokazujejo, da sta bila na istih krajih.

Iskanje 17-letnice se nadaljuje


Hrvaški policisti sicer še naprej nadaljujejo z iskanjem najstnice, ki so je nazadnje videli 7. junija, ko je štopala v zaledju Šibenika in nato vstopila v tovornjak belo-modre barve. Danes tako preiskujejo območje Obrovca in akumulacijsko jezero Zrmanja pri vasi Bilišani, v kateri je živel 43-letni Paravinja, še piše STA.

Osumljenec že obsojen zaradi posilstva

Hrvaška mediji so poročali, da je bil Paravinja leta 2003 v Srbiji zaradi posilstva obsojen na štiri leta in pol zapora, a je pobegnil, nakar je Srbija za njim razpisala tiralico. Posilstva ga sumijo tudi v BiH. Mediji dodajajo, da je imel hrvaško in srbsko državljanstvo ter da se je zaposlil kot voznik tovornjaka v Sesvetah pri Zagrebu.

Jutarnji list je poleg tega danes poročal, da so Paravinjo leta 2006 prijeli v Sloveniji, a ga je sodišče na podlagi varščine izpustilo iz zapora, voznik tovornjaka pa je to izkoristili in odšel na Hrvaško.