Aretirali vojaškega poveljnika Ete

Francoska policija je na severovzhodu Francije, nedaleč od meje z Belgijo, pozno sinoči aretirala domnevnega vodjo baskovske separatistične skupine Eta Alejandra Zobarana Arriolo. Po poročanju španskega nacionalnega radia so poleg njega aretirali še tri člane Ete.

Objavljeno
11. marec 2011 11.24
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Pariz - Arriola, znan tudi kot Xarla, velja za novega vojaškega poveljnika baskovske organizacije, piše britanska BBC. Je že šesti vojaški poveljnik, ki so ga aretirali potem, ko so maja 2008 prijeli Francisca Javierja Lopeza Peño.

Španski časnik El Pais poroča, da so jih aretirali v vasici Willencourt, zahodno od mesta Arras. V hiši so zasegli tudi orožje in dokumente.

Baskovska separatistična organizacija je januarja razglasila trajno premirje. Ta korak je tako rekoč naznanil konec desetletja dolgega boja za neodvisno baskovsko državo. Eta je premirje razglasila že septembra lani, vendar ni pojasnila, ali gre za začasno ali dokončno potezo. Španska vlada premirja takrat ni sprejela.

Eta je z bombnimi in strelskimi napadi v zadnjih štiridesetih letih vzela 829 življenj, zato jo Evropska unija in Združene države Amerike uvrščajo na seznam terorističnih skupin.