Argentinski vojaki in policisti nočejo nižjih plač

Vlada v Buenos Airesu je sporočila, da je znižanje plač »administrativna napaka«, ki jo bo odpravila.

Objavljeno
04. oktober 2012 18.32
Posodobljeno
04. oktober 2012 19.30
ARGENTINA-GENDARMERIE-CONFLICT
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Buenos Aires - Več tisoč policistov, vojakov in pripadnikov obalne straže je v sredo zasedlo ulice Buenos Airesa, Cordobe, Rosaria in še nekaj drugih argentinskih mest. Protestirali so proti dodatnemu znižanju plač, in sicer s sprva predvidenih 30 odstotkov na 60. »To ni politična vstaja,« je zagotovil policist Fernando Parodi. »Smo delavci in tako vsi ostali moramo tudi mi preživljati družine.«

Argentinska vlada je po pisanju BBC sporočila, da je napoved administrativna napaka. »Znižanje plač je posledica napake v administrativnemu postopku,« je dejal vodja vladnega kabineta Juan Manuel Medina Abal in dodal, da bo večina ljudi takoj prejela manjkajoče plačilo.

Kljub ponoči doseženemu dogovoru, da bo vlada »administrativno napako« odpravila, je predstavnik protestnikov dejal, da bodo s protesti nadaljevali, dokler vlada ne da odgovora na njihov seznam zahtev.

Protesti proti gospodarski politiki predsednice Cristina Fernández de Kirchner se v Argentini v zadnjem času vrstijo. Predsednici, ki je bila lani ponovno izvoljena, je podpora z avgustovskih 30 odstotkov septembra padla na 24. Javnost ji očita visoko stopnjo inflacije, strožji nadzor nad menjavo valut in korupcijo.