Armenski predsednik na zgodovinskem obisku v Turčiji

Armenija in Turčija sta po dogovoru v Švici stopili še korak naprej v diplomatskih odnosih, saj je v Ankaro na sestanek dvostranske narave pripotoval armenski predsednik Serž Sarkasjan.

Objavljeno
14. oktober 2009 19.16
Da. O./STA
Da. O./STA
Bursa - Armenski predsednik Serž Sarkasjan je dopotoval v Turčijo, kjer se bo udeležil nogometne tekme med ekipama obeh držav. To je prvi obisk kakega armenskega predsednika v Turčiji dvostranske narave, do njega pa prihaja le štiri dni potem, ko sta državi v Švici stopili na pot normalizacije odnosov.

Sarkasjanovo letalo je pristalo v mestu Bursa na severozahodu države, kjer ga je sprejel turški zunanji minister Ahmet Davutoglu. Armenski predsednik si bo drevi skupaj s turškim kolegom Abdullahom Gülom ogledal tekmo med ekipama obeh držav, še pred tem pa se bosta sešla na pogovorih.


Turčijo sta v preteklosti ob mednarodnih srečanjih že obiskala dva armenska predsednika, Sarkasjan pa je prvi, ki se mudi na dvostranskem obisku. Gül se je septembra lani v Erevanu udeležil nogometne tekme med ekipama Armenije in Turčije.

 

Nogometna tekma med Armenijo in Turčijo nima pravega pomena, saj nobena od ekip nima več možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki leta 2010, je pa toliko bolj pomembna iz političnega vidika.

 

Turške oblasti so iz strahu pred izbruhi jeze nacionalističnih nogometnih navijačev uvedle stroge varnostne ukrepe, vstopnice za tekmo pa so večinoma razdelili med študente vojaških akademij, policiste ter njihove svojce, so poročali mediji. Z vodji navijaških skupin se je sestal tudi sam Gül in jih zaprosil, naj izkažejo gostoljubje. V obeh državah je tako pričakovati dolgotrajen proces ratifikacije omenjenih protokolov v parlamentu.