Asad prepričan, da njegov režim čaka drugačna usoda kot Gadafijev

Sirski predsednik je v intervjuju zatrdil, da uporniki ne bodo zmagali, saj nimajo podpore ljudstva.

Objavljeno
21. september 2012 12.15
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Sirski predsednik Bašar al Asad je v intervjuju za egiptovsko revijo dejal, da uporniki ne bodo dobili vojne. »Družba jih [upornikov] ne podpira. Na koncu bodo poraženi,« je zagotovil. Dodal je še, da posredovanje iz tujine ne bo prineslo sprememb, saj so te odvisne od dialoga med različnimi akterji znotraj države.

Sirski predsednik je po poročanju BBC še izrazil prepričanje, da njegov režim ne čaka enaka usoda kot je nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Združeni narodi predvidevajo, da je od marca lani v Siriji umrlo najmanj 20.000 ljudi, protirežimski aktivisti poročajo o 27.000 žrtvah. Samo včeraj je bilo na severovzhodu države v zračnem napadu na bencinsko črpalko ubitih 54 ljudi. Al Džazira poroča, da je šlo za načrtovan napad na civilno tarčo. »Bencinska črpalka je bila natrpana z ljudmi. To je namreč po trditvah aktivistov edina črpalka, ki je še odprta na celotnem območju,« so zapisali na Al Džaziri.

Včeraj so se v Haagu sestali finančni strokovnjaki, tuji diplomati in sirski prebežniki, ki sestavljajo tako imenovano skupino Prijateljev Sirije, in razpravljali o morebitnih novih gospodarskih sankcijah zoper režim v Damasku. Članice varnostnega sveta ZN so pozvali, naj sprejmejo sankcije, s katerimi bodo sirskemu režimu preprečile nasilje nad svojimi državljani.