Asad: Sirija bo izpolnila resolucijo o kemičnem orožju

Z resolucijo 2118 je načrt za uničenje sirskega kemičnega orožja postal pravno zavezujoč.

Objavljeno
29. september 2013 20.08
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Damask - Sirski predsednik Bašar al Asad je danes izjavil, da bo Damask izpolnil resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki zahteva uničenje sirskega kemičnega orožja. To je bil njegov prvi odziv na resolucijo, ki jo je v petek sprejel Varnostni svet ZN.

»Seveda jo bomo izpolnili in zgodovina dokazuje, da smo vedno spoštovali vse pogodbe, ki smo jih podpisali,« je dejal Asad v pogovoru za italijansko televizijo Rai News 24, katerega povzetke je objavila sirska tiskovna agencija Sana.

Z resolucijo 2118, ki je rezultat napornih pogajanj med ZDA in Rusijo, je načrt za uničenje sirskega kemičnega orožja postal pravno zavezujoč.

Asad je tudi dejal, da bi imelo zbližanje med ZDA in Iranom pozitiven vpliv na Sirijo in Bližnji vzhod, »vse dokler bodo ZDA poštene«, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika ZDA in Irana, Barack Obama in Hasan Rohani, sta se v petek 15 minut pogovarjala po telefonu, kar je bil prvi stik med voditeljema sprtih držav po več kot treh desetletjih. Medtem ko je Iran glavni Asadov zaveznik v regiji, ZDA že vse od začetka vstaje marca 2011 podpirajo nasprotno stran.

Na vprašanje, ali bi Evropa lahko prispevala k mirovnemu procesu v Siriji, je Asad odgovoril, da večina evropskih držav ni zmožna igrati nobene vloge. »Iskreno rečeno, večina evropskih držav ni zmožna igrati vloge v Ženevi 2, ker nimajo vseh potrebnih dejavnikov za uspeh v tej vlogi,« je dejal.