Asad: Za uničenje kemičnega orožja bi potrebovali leto dni

Sirija ni v primežu državljanske vojne, ampak je žrtev napadalcev iz vrst Al Kaide, trdi sirski predsednik Bašar al Asad. 

Objavljeno
19. september 2013 11.57
SYRIA-CONFLICT-ASSAD-CHEMICAL-WEAPONS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Damask, New York − Medtem ko je pet stalnih članic varnostnega sveta Organizacije združenih narodov včeraj razpravljalo o resoluciji na podlagi predloga, ki sta ga konec tedna na srečanju v Ženevi dosegla ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega John Kerry, je sirski predsednik Bašar al Asad prek ameriških medijev znova nagovoril mednarodno skupnost.

V intervjuju za ameriško televizijsko mrežo Fox News je tako ponovil, da je Sirija pripravljena predati svoje kemično orožje nadzoru mednarodne skupnosti in posledično uničenju, a posvaril, da bo celoten postopek dolgotrajen in drag. »To bo tehnično zelo zahtevna operacija, ki bo zahtevala veliko sredstev, okoli milijardo,« je po pisanju tiskovne agencije AFP dejal Asad. »Strokovnjake morate vprašati, kaj imajo v mislih, ko rečejo, da mora biti orožje uničeno hitro. To zahteva nekaj časa, leto ali celo dlje,« je dodal.

Ponovil je, da njegove sile niso odgovorne z avgustovski napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska, zaradi katerega je umrlo več sto ljudi. Odgovornost za napad je znova pripisal upornikom in dejal, da so dokaze o tem predložili Rusiji. Živčni plin sarin je po njegovih besedah »kuhinjski plin«, ki ga lahko vsakdo pripravi doma, zato upornikom, ki jih podpira tujina, izdelava po njegovih besedah ne bi povzročala preglavic.

Na vprašanje, zakaj se je odločil za zatrtje ljudske vstaje pred dvema letoma in pol, kar je sprožilo konflikt, ki je po podatkih ZN do zdaj zahteval več kot 110.000 življenj, je Asad odgovoril, da je Sirija žrtev terorizma. »Pri nas ni državljanske vojne. Pri nas je vojna, nova vrsta vojne,« je dejal in namignil, da so se spopadom pridružili islamistični gverilci iz 80 držav. Zavrnil je navedbe, da je zgolj 30.000 od skupno približno 100.000 upornikov skrajnežev in dejal, da je med njimi džihadistov med 80 in 90 odstotkov.

Priznal je sicer, da jih na začetku vstaje ni bilo, a da so že januarja lani islamski ekstremisti v uporniškem gibanju prevzeli glavno vlogo. Zaradi njihovih dejanj − terorističnih in samomorilskih napadov ter atentatov −, je po njegovih besedah umrlo več deset tisoč Sircev in 15.000 vladnih vojakov.