ASEAN: Severna Koreja se mora denuklearizirati

Voditelji članic Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) so pozvali Severno Korejo, naj opusti načrte za izvedbo novega jedrskega poskusa in naj se raje posveti humanitarnim potrebam ljudstva.

Objavljeno
14. januar 2007 13.45
Cebu - Voditelji članic Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) so danes pozvali Severno Korejo, naj opusti vsakršne morebitne načrte za izvedbo novega jedrskega poskusa in naj se raje posveti humanitarnim potrebam svojega prebivalstva. Voditelji desetih držav ASEAN so na vrhu v filipinskem letovišču Cebu tudi podprli šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu in poudarili, da se mora Severna Koreja "denuklearizirati na preverljiv način".

Vrha ASEAN je ob tem podprl tudi sankcije proti režimu v Pjongjangu, ki jih je Varnostni svet Združenih narodov uvedel po severnokorejskem preizkusu jedrske eksplozije 9. oktobra lani.

Danes so se v Cebuju voditeljem Bruneja, Malezije, Indonezije, Laosa, Kambodže, Filipinov, Tajske, Vietnama, Singapurja in Mjanmara pridružili še kolegi iz Kitajske, Japonske in Južne Koreje, ki so prav tako pozvali Severno Korejo, naj opusti jedrsko orožje in se posveti domači humanitarni krizi, ki je po navedbah človekoljubnih organizacij ena najhujših na svetu.

Gre tudi za prvo tristransko srečanje med japonskim premierom Šinzom Abejem, kitajskim premierom Wen Jiabaom in južnokorejskim predsednikom Roh Moo Hyunom v zadnjih dveh letih, prav tako pa tudi za eno redkih kritičnih sporočil Pjongjangu, pod katerega se je podpisala tudi Kitajska, sicer tradicionalna severnokorejska zaveznica.

Voditelji tudi o primeru Mjanmar

Voditelji ASEAN so danes sklenili tudi, da bodo prevzeli pobudo pri reševanju situacije v Mjanmaru, najbolj problematičnemu članu ASEAN. V sklepni izjavi so poudarili, da morajo v primeru Mjanmara ohraniti verodostojnost združenja, da je sposobno pomembna vprašanja v regiji razrešiti samo. Pri tem so še pozvali vojaški režim v Yangonu, naj naredi več za nacionalno spravo in izpusti politične zapornike. Ponudili pa so tudi pomoč pri reševanju humanitarnih težav v Mjanmaru.