Ashtonova spet na Bližjem vzhodu

Visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Catherine Ashton, se je danes mudila na obisku v Izraelu. Tam se je v okviru bližnjevzhodne turneje sestala z najvišjimi predstavniki izraelskih in palestinskih oblasti.

Objavljeno
15. februar 2011 16.31
Z. R.
Z. R.
Jeruzalem - Po srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Avigdorjem Liebermanom se je v Ramali sestala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierom Salamom Fajedom. Pred odhodom se je ustavila še v Jeruzalemu na pogovoru z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem. Enodnevni obisk je želela izkoristiti, da bi obe strani prepričala v nadaljevanje mirovnih pogajanj. Ashtonova je dejala, da kljub vsem problemom še vedno verjame, da bi mir in ustanovitev palestinske države lahko dosegli že septembra, kot je bilo sprva načrtovano. Predstavniki obeh sprtih strani se bodo prihodnji mesec v Bruslju sestali z bližnjevzhodno mirovno četverico ki si prizadeva za ureditev razmer na območju Izraela in Palestine.

Le dan pred prihodom Ashtonove je odstopil celoten palestinski vladni kabinet s premierom Fajedom na čelu. Temu je predsednik Abas ponovno zaupal to funkcijo in ga prosil za imenovanje novih ministrov. Že pred tem je v soboto svoj odstop podal tudi vodja palestinskih pogajalcev Saeb Erakat, ki je izgubil veliko ugleda z razkritjem tajnih dokumentov o pogajanjih z Izraelom.