Aso in Fukuda v tekmo za premiera

Nekdanji japonski zunanji minister Taso Aso je potrdil kandidaturo za položaj japonskega premiera. V tekmo za premierski stolček pa se je podal tudi veteran japonske politične scene Jasuo Fukuda.

Objavljeno
14. september 2007 11.43
Kandidat za japonskega premiera Taro Aso
Tokio - Nekdanji japonski zunanji minister Taro Aso je danes potrdil kandidaturo za položaj japonskega premiera, s katerega je v sredo odstopil Šinzo Abe. "Lahko vam napovem svojo kandidaturo," je na novinarski konferenci napovedal 66-letni nacionalist Aso. Slednje je povedal nekaj ur zatem, ko je kandidaturo za premierski stolček napovedal veteran japonske politične scene, 71-letni Jasuo Fukuda, ki odslej velja za favorita.

"Prejeli smo prošnje številnih ljudi in odločil sem se kandidirati," je dejal Fukuda, sicer sin nekdanjega premiera Takea Fukude.

Fukuda je v vladi nekdanjega premiera Džuničira Koizumija služil kot glavni tajnik kabineta, veljal pa je tudi za njegovega morebitnega naslednika, a je leta 2004 odstopil s položaja, potem ko je priznal, da ni plačal premij za pokojninsko zavarovanje.

Veljal je tudi za morebitnega kandidata za premierski stolček leta 2006, a si je v zadnjem trenutku premislil. Kar zadeva zunanjo politiko, je Fukuda vedno izpostavljal pomen odnosov Japonske z azijskimi sosedami.

Aso medtem velja za "jastreba" in je znan po odkritih besedah. Konec avgusta je bil imenovan za generalnega sekretarja vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP), zaradi česar je avtomatično kandidat za Abejevega naslednika.

Nekateri analitiki dvomijo, da bi bil Aso sposoben LPD izvleči iz krize, v katero jo je pahnil odstop Abeja. Pri tem poudarjajo, da Asa njegova nacionalistična stališča ne razlikujejo kaj dosti ob Abeja. Asu je sicer že dvakrat spodletel prevzem premierskega stolčka, proti Abeju in proti Koizumiju.

LDP bo naslednika premiera Abeja izbrala 23. septembra.