Assangea bodo izročili Švedski

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je izgubil pritožbo na izročitev Švedski, kjer je obtožen spolne zlorabe.

Objavljeno
02. november 2011 10.20
Posodobljeno
02. november 2011 10.23
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

London − Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange je izgubil pritožbo na izročitev Švedski, kjer ga obtožujejo spolnih zlorab. Sodnika na londonskem višjem sodišču sta po pisanju britanske BBC namreč sporočila, da je senat sprejel odločitev v prid izročitvi.

Odločitev londonskega sodišča pomeni, da bi 40-letnega Assangea Švedski lahko izročili že v roku desetih dni. Ustanovitelj WikiLeaksa je že napovedal, da se bo z odvetniki posvetoval, ali se bo pritožil tudi na Vrhovno sodišče. Za to imajo na voljo 14 dni časa, vendar pa morajo njegovi odvetniki sodišče najprej prepričati, da je to v javnem interesu.

Švedska policija želi Juliana Assangea zaslišati v zvezi z obtožbami o posilstvu ter o poskusu posilstva, ki ju je domnevno zagrešil avgusta lani v Stockholmu. Assange obtožbe odločno zavrača in trdi, da so politično motivirane ter povezane z dejavnostmi WikiLeaksa. Stran je namreč objavila vrsto zaupnih dokumentov, med njimi vojaške dnevnike o vojnah v Iraku in Afganistanu ter ameriške diplomatske depeše.

Na odločitev britanskega sodišča se je že odzvala Assangeova mati Christine, ki meni, da je zdaj veliko bolj verjetno, da bodo njenega sina izročili Združenim državam ali celo mučili. Avstralce je pozvala, naj od vlade zahtevajo zagotovila, da njenega sina ne bodo izročili ZDA.

Britansko nižje sodišče je sicer že februarja odločilo, da bodo Assanga izročili švedskim oblastem, a so njegovi odvetniki nemudoma napovedali pritožbo. Prizivni postopek se je na višjem sodišču v Londonu tako začel julija.

Nekdanji računalniški heker se je britanskim oblastem predal sedmega decembra lani. Devet dni je preživel v najbolj varovanem delu londonskega zapora Wandsworth, kasneje pa so ga po plačilu varščine izpustili. Od takrat je bival v dvorcu novinarja Vaughna Smitha, kjer je moral upoštevati policijsko uro, nositi elektronsko sledilno napravo in se vsak dan javiti na policijski postaji

Assange je svetovno diplomacijo dodobra pretresel, ko je na svoji spletni strani začel objavljati ameriške zaupne diplomatske depeše. Le nekaj dni kasneje je švedsko sodišče zanj izdalo nalog za aretacijo. Assange in njegovi odvetniki zato že vseskozi trdijo, da je sodni pregon politično motiviran, hkrati pa izražajo zaskrbljenost, da ga bo Švedska izročila Združenim državam, ki ga bodo zaprle v taborišče Guantanamo na Kubi.