Assange na Otoku izkoristil vse pravne možnosti

Britansko vrhovno sodišče je zavrnilo prošnjo Juliana Assangea za ponovno obravnavo njegove izročitve Švedski.

Objavljeno
14. junij 2012 20.16
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je tako izkoristil vse pravne možnosti na Otoku in se lahko obrne le še na Evropsko sodišče za človekove pravice, a po mnenju pravnih strokovnjakov tudi tam nima veliko možnosti za uspeh.

Assangeevi odvetniki so prošnjo za ponovno odprtje primera vložili, ko je vrhovno sodišče konec maja zavrnilo njegovo pritožbo na sklep o izročitvi Švedski. A v danes objavljeni odločitvi sedem vrhovnih sodnikov soglasno znova pritrjuje izročitvi in ne vidi nobenega razloga proti njej, piše Slovenska tiskovna agencija.

Če primer ne bo romal še na evropsko sodišče, bi lahko 40-letni Avstralec na Švedsko prispel nekje med 28. junijem in 7. julijem. Vrhovno sodišče je namreč danes zapisalo, da lahko postopek izročitve steče šele čez 14 dni. Po preteku dvotedenskega roka imajo pristojni organi deset dni časa za samo izročitev.

Assange od aretacije v Veliki Britaniji pred letom in pol vodi pravno bitko na britanskih sodiščih proti izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu leta 2010.

Assange ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najbolj odmevne prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Assange je namreč povzročil pravi vihar z objavo več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav.