Assange se je pritožil na izročitev Švedski

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange se je pritožil na odločitev londonskega sodišča, ki je pred tednom dni razsodilo, da lahko Velika Britanija Assangea izroči Švedski. Tam ga želijo zaslišati zaradi suma spolnega napada na dve ženski.

Objavljeno
03. marec 2011 14.31
Mo. Z., delo.si
Mo. Z., delo.si
London - Višje sodišče v Londonu je potrdilo, da so Assangeovi odvetniki danes vložili pritožbo na odločitev sodišča glede izročitve 39-letnega Avstralca Švedski. Sodišče ima 40 dni časa, da odloči, ali bo pritožbi ugodilo.

Sodnik Howard Riddle je 24. februarja odločil, da je sum posilstva in spolnega nadlegovanja zadosten razlog za izročitev Assangea in da je bil švedski nalog za izročitev upravičeno izdan. Assangeovi odvetniki so po pisanju slovenske tiskovne agencije STA že ob razsodbi napovedali, da se bodo pritožili. Tudi Assange je napovedal, da je pripravljen na dolgotrajno pravno bitko proti odločitvi sodnika.

Assange sicer vztrajno zanika obtožbe spolnega napada na Švedskem avgusta lani in se bori proti poskusu, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski, ki ga želi zaslišati v zvezi z omenjenim primerom. Hkrati trdi, da so obtožbe izmišljene in da je do njih prišlo zgolj zato, da bi ga kasneje zaradi objav zaupnih diplomatskih depeš State Departmenta na WikiLeaksu izročili ZDA.

Assange, ki ima avstralsko državljanstvo, se je 7. decembra lani predal policiji v Londonu, ki ga je na podlagi švedskih obtožb aretirala, vendar je bil po plačilu 240.000 funtov varščine izpuščen na prostost, od takrat pa prebiva v Angliji.