Assange se znova bori proti izročitvi Švedski

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks se podaja v novo bitko z britanskim pravosodnim sistemom.

Objavljeno
15. november 2011 17.26
Posodobljeno
15. november 2011 17.35
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
London − Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange je na britansko sodišče vložil novo pritožbo na izročitev Švedski, kjer ga obtožujejo spolnih zlorab. Kot je sporočilo britansko sodstvo, bo moral na zaslišanju, ki je predvideno za peti december, sodišče prepričati, da je interesu javnosti, da o njegovi izročitvi odloča še Vrhovno sodišče.

Ustanovitelj WikiLeaksa je na začetku novembra namreč izgubil pritožbo na izročitev švedskim oblastem. Tamkajšnja policija ga hoče zaslišati v zvezi z obtožbami o posilstvu ter o poskusu posilstva, ki ju je domnevno zagrešil avgusta lani v Stockholmu. Assange obtožbe odločno zavrača in trdi, da so politično motivirane ter povezane z dejavnostmi WikiLeaksa. 

Assange je svetovno diplomacijo namreč dodobra pretresel, ko je na svoji spletni strani začel objavljati ameriške diplomatske depeše. Le nekaj dni kasneje je švedsko sodišče zanj izdalo nalog za aretacijo. Assange in njegovi odvetniki zato že vseskozi trdijo, da je sodni pregon politično motiviran, hkrati pa izražajo zaskrbljenost, da ga bo Švedska izročila Združenim državam, ki ga bodo zaprle v taborišče Guantanamo na Kubi.