Assange vložil zahtevo za ponovno odprtje primera

Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks je na britansko vrhovno sodišče vložil zahtevo po ponovni obravnavi njegove izročitve.

Objavljeno
12. junij 2012 16.42
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange je danes na britansko vrhovno sodišče vložil zahtevo, naj ponovno obravnava vprašanje njegove izročitve Švedski. Vrhovno sodišče je sicer prejšnji mesec zavrglo Assangeovo pritožbo na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je osumljen spolnih napadov. Hkrati je sodišče tedaj Assangeu odobrilo 14 dni časa za vložitev pisne zahteve za ponovno odprtje primera. Njegovi odvetniki, ki spodbijajo veljavnost sodbe, so to danes storili, piše Slovenska tiskovna agencija.

Na vrhovnem sodišču so potrdili, da so dobili Assangeovo zahtevo, kdaj bo sodišče sprejelo odločitev, pa ni jasno. Sodišče lahko sicer zahtevo zavrne, zaprosi za pisna pojasnila ali pa opravi novo zaslišanje.

Štiridesetletni Assange od aretacije v Veliki Britaniji pred 18 meseci vodi pravno bitko na britanskih sodiščih proti izročitvi Švedski, kjer ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

Assange ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu, ki so bile najbolj odmevne prav v mesecih pred izdajo zapornega naloga.

Assange je povzročil pravi vihar z objavo več deset tisoč ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks. Te med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se Assange boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi spornih objav WikiLeaksa.