Assangea bodo izročili Švedski

Britansko sodišče je odločilo, da bodo ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea izročili švedskim oblastem, ki ga želijo zaslišati zaradi domnevne spolne zlorabe dveh žensk.

Objavljeno
24. februar 2011 13.35
Mo. B., Ma. Ja. delo.si
Mo. B., Ma. Ja. delo.si
London - Njegovi odvetniki so še pred razglasitvijo sodbe povedali, da ne pričakujejo ugodnega razpleta. Kasneje so sporočili, da se bodo na odločitev sodišča pritožili, kar bo izročitev zavleklo za nekaj mesecev.

Sodnik Howard Riddle je drugega za drugim zavrnil vse razloge, ki jih je proti Assangovi izročitvi švedskim oblastem med tridnevnim zaslišanjem na začetku meseca navedla obramba. Assangovi zagovorniki so takrat namreč zagovarjali stališče, da švedsko tožilstvo nima prave osnove za izdajo evropskega naloga za aretacijo, saj obtožbe zoper ustanovitelja WikiLeaksa tega ne upravičujejo. Hkrati so trdili, da njihova stranka na Švedskem ne bo deležna pravičnega sojenja, saj bo to potekalo za zaprtimi vrati. Opozorili so tudi, da bi švedske oblasti Assanga lahko izročile Združenim državam Amerike, kjer bi mu lahko grozila tudi smrtna kazen.

Assangeova mati Christine je razsodbo londonskega sodišča označila za »politično in pravno skupinsko posilstvo«. Kot je dejala, je njen sin dokazal, da svet nujno potrebuje spletne strani kot je WikiLeaks. »Kot mati se bojim zanj, a svet bi se moral bati za demokracijo. Zahod poskuša utišati nekoga, ki govori resnico. Za dosego tega cilja bo kršil vsa pravna določila,« je povedala.

Claes Borgstrom, odvetnik žensk, ki Assanga obtožujeta posilstva, je dejal, da je takšno odločitev sodišča pričakoval. »Žal mi je le, da je trajalo tako dolgo,« je povedal in dodal, da Avstralca na Švedskem pričakuje še pred začetkom poletja. Odzval pa se je tudi Assangov švedski zagovornik Bjorn Hurtig, ki je povedal, da že pripravlja obrambo. »Če [Assange] pride na Švedsko, obstaja velika verjetnost, da ga bodo izpustili,« je prepričan. Britanski pravnik Julian Knowles po drugi strani ne dvomi, da bodo Avstralcu na Švedskem sodili. »Ne obstaja niti kanček dvoma, da je švedsko sodišče upravičeno izdalo nalog za aretacijo. Sodili mu bodo, razen če svoje nedolžnosti ne dokaže še pred sojenjem,« je pojasnil Knowles.

Nekdanji računalniški heker se je britanskim oblastem predal sedmega decembra lani. Devet dni je preživel v najbolj varovanem delu londonskega zapora Wandsworth, kasneje pa so ga po plačilu varščine izpustili. Od takrat je bival v dvorcu novinarja Vaughna Smitha, kjer je moral upoštevati policijsko uro, nositi elektronsko sledilno napravo in se vsak dan javiti na policijski postaji. Sodnik Howard Riddle je pred današnjim izrekom sodbe omilil priporne pogoje in 39-letnemu Avstralcu dovolil, da je noč preživel v medijskem klubu Frontline.

Assange je svetovno diplomacijo dodobra pretresel, ko je na svoji spletni strani začel objavljati ameriške zaupne diplomatske depeše. Le nekaj dni kasneje je švedsko sodišče zanj izdalo nalog za aretacijo. Assange in njegovi odvetniki zato že vseskozi trdijo, da je sodni pregon politično motiviran, hkrati pa izražajo zaskrbljenost, da ga bo Švedska izročila Združenim državam, ki ga bodo zaprle v taborišče Guantanamo na Kubi. »Predsednik se je odločil, da zapre Guantanamo. Tja ne bodo zaprli nikogar več, zato so njegove trditve brez osnove,« pa je te strahove zavrnila ameriška diplomatka Amy Jeffress.