Assangova tožnica prijateljica »prve« preiskovalke

Preiskovalka, ki je zaslišala Švedinji, ki ustanovitelja spletnega portala WikiLeaks Juliana Assanga obtožujeta spolnega napada, je po poročanju švedskega časnika Expressen menda dobra prijateljica ene izmed tožnic.

Objavljeno
10. marec 2011 19.04
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Stockholm - Policistka se je z eno izmed tožnic, ki jo švedsko tožilstvo v obtožnici proti Assangu imenuje zgolj kot gospodično A, spoprijateljila prek švedske Socialdemokratske stranke, v katero sta obe včlanjeni. Kot poroča Expressen, sta si ženski prek svetovnega spleta dopisovali že 16 mesecev preden so vzniknile obtožbe proti Assangu. Časnik trdi, da je preiskovalka avgusta lani ravno začela delati na policijski postaji v središču Stockholma, ko sta vanjo vkorakali gospodični A in B, ki sta podali pritožbo proti Assangu. Kot dodaja časnik, se policistka kljub poznanstvu iz primera ni izločila.

Na osnovi njenega zaslišanja je tožilka Maria Häljebo Kjellstrand izdala nalog za Assangovo aretacijo, kar pa je višje tožilstvo zavrnilo. Claes Borgstrom, odvetnik, ki zastopa obe ženski, se je na to odločitev pritožil, nakar je tožilka Marianne Ny primer obnovila. Švedske oblasti Assanga sicer (še) ne obtožujejo ničesar, ampak ga želijo le zaslišati v zvezi z domnevnima spolnima napadoma na dve ženski - gospodično A, ki trdi, da Assange kljub njeni izrecni želji med spolnim odnosom ni uporabil kondoma; in gospodično B, ki trdi, da je imel Assange z njo spolne odnose medtem, ko je spala.

Britanska policija je ustanovitelja WikiLeaksa na podlagi švedskega zapornega naloga aretirala sedmega decembra lani. Assange je nemudoma napovedal, da se bo boril proti izročitvi. Po devetih dneh, ki jih je preživel za zapahi, je britansko sodišče Assanga izpustilo na prostost - sicer šele potem, ko je plačal varščino v višini 370.000 funtov -, a mu ob tem naročilo, da mora ves čas nositi elektronsko sledilno napravo, da se mora vsak dan javiti na lokalni policijski postaji, in da med pogojnim izpustom ne sme zapustiti razkošne vile v vzhodnem delu Anglije. Britansko sodišče se je 24. februarja odločilo, da bodo Assanga le izročili Švedski, na kar se je ustanovitelj WikiLeaksa že pritožil.

Višji policijski inšpektor Ulf Göranzon je za brtanski Guardian povedal, da za povezavo med preiskovalko in gospodično A ni vedel; švedsko tožilstvo pa navedb ni hotelo komentirati. Expressen pa poroča, da preiskovalka in gospodična A stike ohranjata še naprej.