Ataturk je rešen

Turčija je odpravila prepoved dostopa do spletnih strani YouTube, ki jo je uvedla pred dvema dnevoma, ker naj bi na teh straneh objavili vsebine, žaljive do očeta sodobne Turčije Mustafe Kemala Ataturka.

Objavljeno
09. marec 2007 18.40
Častna straža ustanovitelja moderne Turčije Mustafe Kemala Ataturka
Carigrad - Turčija je odpravila prepoved dostopa do spletnih strani YouTube, ki jo je uvedla pred dvema dnevoma, ker naj bi na teh straneh objavili vsebine, žaljive do očeta sodobne Turčije Mustafe Kemala Ataturka.

Carigrajsko sodišče je umaknilo to prepoved, potem ko se je prepričalo, da so s spletnih strani odstranili sporne video vsebine, ki žalijo Atatuerka. Vodja največje turške telekomunikacijske družbe Turk Telekom Ahter Kutadgu je dejal, da v družbi vedo za sodno odločbo o umiku prepovedi. Kutadgu ni komentiral sklepa sodišča, vendar je poudaril, da so "takoj, ko so prejeli odločbo sodišča, YouTube odprli".

Prepoved dostopa turških odjemalcev interneta do spletnih strani YouTube so obsodili Novinarji brez meja, ki so še tudi opozorili na problem zatiranja svobode govora v Turčiji.

Vsakršna žalitev Atatuerka, spoštovane osebnosti, čigar podoba se nahaja na turški valuti, njegov portret pa visi v skoraj vseh vladinih pisarnah, je prepovedana in sankcionirana. To je na svoji koži preizkusilo kar nekaj znanih turških novinarjev in pisateljev.