Atentat na Cheneyja?

Pred ameriškim oporiščem Bagram v Afganistanu je v času obiska podpredsednika Cheneyja odjeknila eksplozija, ki je ubila 19 in ranila 11 ljudi.

Objavljeno
27. februar 2007 13.45
Dick Cheney
Kabul – Najmanj 19 ljudi je bilo ubitih, 11 pa ranjenih v samomorilskem napadu, ki se je zgodil pred glavnim ameriškim vojaškim oporiščem v Afganistanu v času obiska ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja.

Cheney, ki je včeraj nenapovedano obiskal Afganistan, je bil nastanjen v oporišču Bagram, približno 60 kilometrov oddaljenem od Kabula. Kot so sporočili ameriški predstavniki, eksplozija, ki je odjeknila ob vhodu v bazo, ni ogrozila podpredsednikovega življenja. Cilj “neposrednega napada“ je bilo namreč oporišče, v katerem velja najvišja stopnja pripravljenosti.

Major William Mitchell je dejal, da ni znano, da bi bil napad uperjen zoper Cheneyja. Po besedah njegove tiskovne predstavnice pa Cheney med napadom ni bil ranjen. " Podpredsednik je čil in zdrav," je izjavila Lea Anne McBride.

Po besedah tiskovnega predstavnika afganistanskega ministrstva so sicer med smrtnimi žrtvami napada tudi trije tuji vojaki, katerih identitete pa niso razkrili. Odgovornost za napad so medtem prevzeli uporniški talibi.

Cheney je v ponedeljek nenapovedano prispel v Afganistan, kjer se je v Kabulu danes že srečal s predsednikom Hamidom Karzajem.

O samomorilskem napadu pa poročajo tudi iz Kandaharja, in sicer je v današnjem napadu samomorilskega napadalca, ki se je razstrelil pred vladno pisarno v Kandaharju, življenje izgubilo dekle, medtem ko sta bila dva človeka ranjena, poročajo lokalni mediji.