Attya zahteval sankcije ZN za Izrael

Po oznanilu izraelskega premiera, da bi Izrael lahko imel jedrsko orožje, je generalni sekretar Sveta za sodelovanje zalivskih držav od Varnostnega sveta ZN zahteval uvedbo sankcij proti Izraelu.

Objavljeno
12. december 2006 21.56
Ehud Olmert
Kuvajt/Berlin - Po oznanilu izraelskega premierja Ehuda Olmerta, da bi Izrael lahko imel jedrsko orožje, je generalni sekretar Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) Abderrahman al Attiya od Varnostnega sveta ZN zahteval uvedbo sankcij proti Izraelu v skladu s sedmim poglavjem ustanovne listine ZN. Proti Izraelu lahko mednarodna skupnost odredi gospodarske sankcije, prekinitev diplomatskih odnosov, lahko pa tudi uporabo vojaške sile.

Izraelski premier Ehud Olmert je v ponedeljek Izrael prvič uvrstil med države, ki imajo jedrsko bombo, vendar je njegov tiskovni predstavnik to izjavo kasneje popravil. Tudi minister za infrastrukturo Benjamin Ben Eliezer je danes pozval k molku glede jedrskih sposobnosti Izraela.

"Nobeni državi nismo grozili z uničenjem," je v ponedeljek za nemško televizijsko postajo N24 dejal Olmert in dodal: "Iran je odkrito in javno grozil, da bo Izrael zbrisal z zemljevida. Lahko rečete, da je to enaka raven, ko zahtevajo jedrsko orožje, tako kot ga imajo Francija, Amerika, Rusija in Izrael?"

Al Attiya, ki vodi GCC, ki združuje Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate, Kuvajt, Katar, Oman in Bahrajn, je ob robu konference o sodelovanju sveta in zveze NATO v Kuvajtu še pozval ZDA, naj si prizadevajo za uresničitev mednarodnih resolucij proti Izraelu in naj ne uresničuje politike dvojnih meril.

Ahmadinedžad: Izrael bo izginil

Izrael bo kmalu izginil, tako kot je izginila Sovjetska zveza”, je ob zaključku dvodnevne konference o holokavstu v Iranu napovedal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. "Ko sem dejal, da bo ta režim izginil, sem izrazil, kar je v srcih ljudi. Sionistična mreža me je zaradi tega velikokrat napadala. Vendar bo tako, kot je izginila SZ, kmalu izginil tudi sionistični režim," je dejal iranski predsednik. "Ne glede na to, ali se je holokavst res zgodil ali ne, ne glede na to, ali je imel velike ali male razsežnosti, je postal izgovor za agresijo in grožnje državam v regiji," je bil prepričan Ahmadinedžad, ki je Izrael v svojih govorih že večkrat napadel. Nemčiji in Avstriji pa je celo predlagal, naj, če se čutita krivi za množično pobijanje Judov med drugo svetovno vojno, sami sprejmeta judovsko državo.

Politika dvoumnosti

Olmertov tiskovni predstavnik Miri Eisin je kasneje dejal, da Olmert, ki je v ponedeljek začel obisk v Berlinu, ni nameraval Izraela uvrstiti med države z jedrskim orožjem. "Izrael ne bo prva država, ki bo vpeljala jedrsko orožje v regijo," je dejal Eisin.

"Predlagam, da vsi, ki želijo govoriti o tem, za božjo voljo, in v korist izraelske varnosti, obmolknejo," je za izraelski vojaški radio dejal Eliezer in dodal, da ne verjame, da Olmertov spodrsljaj krši državno "politiko jedrske dvoumnosti". "Podpiram politiko dvoumnosti in Olmertove izjave ne vidim kot priznanje, da ima Izrael jedrsko orožje," je še dejal.

Poznavalci sicer ocenjuje, da je Izrael edina država na Bližnjem vzhodu, ki naj bi imela jedrsko orožje. Po nekaterih ocenah naj bi Izrael posedoval okoli 200 jedrskih bojnih konic.

Merklova zelo nezaupljiva do Iranskih in Sirijskih prizadevanj za Irak

Nemška kanclerka Angela Merkel, s katero se je v Berlinu sešel izraelski premier je dejala, da Iran in Sirija dajeta zelo negativne signale in da pogoji še niso zreli za sodelovanje z njima v prizadevanjih za mir v regiji.

Poročilo Bakerjeve komisije o Iraku pa je označila kot "zelo realistično" in menila, da je pri iskanju rešitev za razmere v Iraku treba upoštevati tudi njene sosede. V poročilu je komisija predlagala umik ameriških sil iz Iraka in osredotočenje na urjenje iraških varnostnih sil. Priporočilo pa je tudi sodelovanje Sirije in Irana pri iskanju rešitev.

Merklova je še obžalovala stališče Irana glede njegovega jedrskega programa in menila, da je napočil čas za sankcije proti Teheranu.

Obsodba holokavsta nad Izraelci

Olmert in Merklova sta obsodila konferenco mednarodnih zgodovinarjev o holokavstu. Pobudo zanjo je podal prav iranski predsednik Ahmadinedžad. Ahmadinedžad je poboj šestih milijonov Judov, ki so ga izvedli nacisti, večkrat označil za mit, s katerim so opravičili ustanovitev izraelske države, ki je Teheran ne priznava. V Iranu trenutno živi okoli 25.000 Judov.

Kot je poudarila Merklova, Nemčija ne bo nikoli pristala na zanikanje holokavsta in bo temu vedno nasprotovala. Olmert pa je dejal, da konferenca kaže na "nesprejemljiv značaj" iranske vlade in nevarnost, ki jo predstavlja za zahodne države.

Olmert je v Berlinu danes obiskal tudi železniško postajo Grunewald, s katere je bilo v času nacistične Nemčije v koncentracijska taborišča odpeljano na tisoče Judov.

Vatikan tudi o holokavstu

O poboju judov v drugi svetovni vojni je spregovoril tudi Vatikan, ki je v izjavi za javnost opozoril, da je bil holokavst "velika tragedija, pred katero ne moremo ostati neprizadeti". Spomin na te grozljive dogodke pa mora ostati živ kot opozorilo človeški vesti, so menili v svetem sedežu katoliške cerkve.

"Preteklo stoletje je bilo priča poskusu iztrebljenja judovskega ljudstva, kar je imelo za posledico umor milijonov Judov vseh starosti in socialnih kategorij, preprosto zato, ker so pripadali temu ljudstvu. Spomin na te grozljive dogodke mora ostati živ kot svarilo človeški vesti, da bi se končali konflikti, spoštovale pravice vseh narodov in da bi si prizadevali za mir, resnico in pravico," so še sporočili iz Vatikana.