Aung San Su Či ni smela na obravnavo pritožbe

Odvetniki mjanmarske demokratične voditeljice Aung San Su Či so se pritožili na 18 mesečno podaljšanje zaporne kazni njihove klientke. Su Či se ni smela udeležiti obravnave pritožbe, češ da se je ta ne tiče.

Objavljeno
18. september 2009 13.18
Burmanska opozicijska voditeljica Aung San Su Či je v ujetništvu preživela kar 19 let svojega življenja
Mo. B.
Mo. B.
Jangun - Odvetniki mjanmarske demokratične voditeljice Aung San Su Či so se pritožili na 18 mesečno podaljšanje zaporne kazni njihove klientke. Su Či se ni smela udeležiti obravnave pritožbe, češ da se je ta ne tiče, piše BBC.

Uradni mjanmarski mediji podpirajo odločitev sodišča, medtem ko organizacije za človekove pravice opozarjajo, da se je v zadnjih dveh letih število političnih zapornikov v Mjanmaru podvojilo na 2.200.

Vojaška hunta, ki vlada Mjanmaru že 21 let je v preteklosti izpustila 7.000 zapornikov, vendar so bili to predvsem nepolitični zaporniki. Po izpustitvi ponavadi sledi porast političnih aretacij.

Aung San Su Či so podaljšali hišni pripor po temu, ko je nepovabljeni Američan vdrl v njeno hišo. Su Čijeva je v hišnem zaporu preživela že 14 let, zadnje podaljšanje kazni pa je sprožil val ogorčenja povsod po svetu, saj politična zapornica ne bo mogla kandidirati na volitvah.

Odvetniki so vložili pritožbo tudi v imenu dveh privržencev opozicijske voditeljice, ki so ju obsodili na podlagi podobnih obtožb.

Po podatkih organizacije Human Rights Watch (HRW) se je število političnih zapornikov po protestu budističnih menihov pred dvema letoma, podvojilo. Več kot 2.200 ljudi naj bi zaradi njihovih prepričanj zaprli, pogosto kazen prestajajo v majhnih in temačnih samicah.

"Mjanmarska oblast naslednje leto načrtuje volitve, ki bodo popolnoma lažne, če bo vsa opozicija za rešetkami," je pojasnil Tom Malinowski iz organizacije HRW. "Na začetku leta 2008 je sodišče obsodilo več kot 300 aktivistov, med drugimi tudi politike, aktiviste za človekove pravice, za delavske pravice, umetnike, novinarje, lastnike blogov ter budistične duhovnike in nune."