Aung San Su Kji se je srečala z zahodnimi diplomati

Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Su Kji se je s privoljenjem vladajoče vojaške hunte sestala z diplomati iz ZDA, Avstralije in Britanije. Podrobnosti pogovora niso znane.

Objavljeno
09. oktober 2009 11.00
Aung San Suu Kji
Ma. J.
Ma. J.
Yangon - Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Su Kji se je s privoljenjem vladajoče vojaške hunte sestala z diplomati iz ZDA, Avstralije in Britanije. Podrobnosti enournega pogovora, ki je potekal za zaprtimi vrati, niso znane, čeprav analitiki pravijo, da je Su Kjijeva diplomate seznanila s svojim videnjem razmer v Mjanmaru in z njimi razpravljala o spremenjenem pristopu Zahoda do njene dežele.

Britanski veleposlanik v Mjanmaru Andrew Heyn je dejal, da je skušala Su Kjijeva z današnjim srečanjem »dobiti jasno sliko o sankcijah zahoda proti Mjanmaru«. Dodal je, da je v imenu Evropske unije izrazil pripravljenost držav članic, da se pozitivno odzovejo na vsakršen konkreten poskus politične sprave in prave demokracije.

Prejšnji mesec je opozicijska voditeljica vodji vojaške hunte, generalu Than Shweju, poslala pismo, v katerem je zapisala, da je pripravljena sodelovati z vlado in prosila za dovoljenje, da bi se lahko srečala z zahodnimi diplomati, s katerimi bi razpravljala o morebitnem umiku sankcij proti Mjanmaru. Kasneje se je Su Kjijeva dvakrat sestala s predstavnikom vojaške hunte Aung Kyijem, ki je pristojen za odnose z opozicijo.

Nobelova nagrajenka za mir je v zadnjih dveh desetletjih 14 let preživela zaprta, večinoma sicer v hišnem zaporu. Mjanmarsko sodišče jo je avgusta obsodilo na novih 18 mesecev kazni, kar je v mednarodni skupnosti sprožilo številne kritike, predvsem zato, ker obsodba pomeni, da Su Kjijeva ne bo mogla sodelovati na volitvah, napovedanih za prihodnje leto.