Aung San Suu Kyi se je srečala s predstavnikom vojaške hunte

Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi se je prvič po 20 mesecih srečala s predstavnikom vojaške hunte Aung Kyijem. Vsebina enournega pogovora ni zanana.

Objavljeno
03. oktober 2009 14.29
Aung San Suu Kyi
An.B./STA
An.B./STA
Yangon - Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Suu Kyi se je na svojem domu v Yangonu prvič po 20 mesecih srečala s predstavnikom vojaške hunte Aung Kyijem, ki je pristojen za odnose z opozicijo. Vsebina pogovorov, ki so trajali eno uro, ni znana, so sporočili predstavniki oblasti in opozicije.

 

Suu Kyijeva se je s predstavnikom vojaškega režimanazadnje srečala januarja lani, tokratno srečanje Nobelove nagrajenke in predstavnika hunte pa daje upanje za zmanjšanje napetosti med vojaškim režimom in opozicijo.

 

Mjanmarska hunta je v petek sicer zavrnila pritožbo Suu Kyijeve, ki so jo 11. avgusta spoznali za krivo kršenja določil hišnega zapora in jo sprva obsodili na tri leta zapora. Vodja vojaške hunte, general Than Shwe, je nato sicer odločil, da se ji kazen prepolovi in da jo lahko preživi v hišnem zaporu.

 

Nobelova nagrajenka za mir je bila v minulih 20 let zaprta že 14 let, večinoma v hišnem zaporu, avgustovska obsodba na novih 18 mesecev kazni pa je v mednarodni skupnosti sprožila številne kritike.